У нинішньому вигляді “Вагнера” ​​більше не буде

“У нинішньому вигляді його більше не буде. Москва перестане платити $1 млрд на рік, і “Вагнер” розпуститься. Частина його солдатів підпише нові контракти з міноборони в Москві, щоб воювати в Україні. Інші поїдуть з [владельцем ЧВК “Вагнер” Евгением] Пригожіним до Африки. Натомість у Мінську буде створено невеликий офіс: [самопровозглашенный президент Беларуси Александр] Лукашенко міг би використати його разом зі своїм начальником як радник для своїх охоронців”, – сказав Подоляк.

Він заявив, що Пригожин не має контактів з Україною чи західними країнами – тільки з союзниками Росії.

“Пригожин залишається військовим злочинцем, і його виклик [президенту страны-агрессора РФ Владимиру] Путіну точно не робить його союзником Києва”, – сказав Подоляк.

контекст:

23-24 червня в РФ Пригожин організував заколот. Увечері 23 червня він звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців. Пригожин зазначив, що команди про знищення “Вагнера” ​​походили від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради з міністром оборони Сергієм Шойгу. Міноборони Росії назвало заяву Пригожина про удари по ПВК “інформаційною провокацією”.

Вранці 24 червня засновник ПВК “Вагнер” заявляв про захоплення військових об’єктів Ростова-на-Дону та намір йти на Москву, але ввечері того ж дня Пригожин повідомив, що передумав і розгортає колони ПВК “у зворотному напрямку”. Заява прес-служби Пригожина була опублікована через 20 хвилин після того, як про врегулювання “кризи” заявила прес-служба Лукашенка.

24 червня у Кремлі заявили, що за підсумками переговорів Пригожин “піде в Білорусь”, а справу за фактом заколоту, відкриту на нього в РФ, припинять.

26 червня прес-служба Пригожина опублікувала аудіообіг, у якому той заявив, що він не мав мети скидати владу в РФ. У той же день Путін виступив із терміновим зверненням, в якому назвав учасників заколоту “зрадниками”, які зробили помилку. Він закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе піти до Білорусі, заявив він.

27 червня ФСБ оголосила про закриття справи про заколот, а міноборони РФ повідомило, що важку техніку ПВК передадуть російській армії. Лукашенко того ж дня розповів, що Пригожин уже на території Білорусі.

Previous post Магнітні бурі у липні 2023 – астросиноптики попереджають про дводенний шторм
Next post ЗСУ зачищають Антонівський міст, але ворог намагаються повернутися на позиції, – Гуменюк