Магнітні бурі у липні 2023 – астросиноптики попереджають про дводенний шторм

Магнітні бурі відбудуться, але не найближчими днями

Сонячна пляма AR3354, яка вже в 10 разів ширша за Землю, спровокувала потужний спалах класу Х на світилі.

Як повідомляє Spaceweather, радіація від вибуху на Сонці спровокувала на Землі глибоке короткохвильове радіозатемнення над західними частинами США та Тихим океаном.

Фахівці зазначають, що разом з таким потужним вибухом у космос мав потрапити і викид корональної маси (СМЕ), але цього не трапилось. Як виявилось, сонячна пляма спалахнула не сама, а їй допоміг шлейф плазми. Тобто, гарячий намагнічений газ потрапив на пляму і викликав спалах.

Тим часом Лабораторія рентгенівської астрономії Сонця (Tesis.xras) нагадує про оновлений графік магнітних бур і зауважує, що на ньому відбулись значні зміни.

У першій декаді місяця передбачається невелике збурення 4 балів потужності — 9 липня.

У наступні десять днів земляни очікують на дводенну магнітну бурю. Вона відбудеться 12-13 липня і сягне 5 балів потужності. Хоча, за прогнозами астросиноптиків, шторм 13 липня мав бути 6 балів (середня геомагнітна буря).

А збурення, які очікувались 24-25 та 28-29 липня зовсім зникли з графіку.

Нагадаємо, раніше “Телеграф” писав про одну з найбільших плям на Сонці, яка була виявлена у 1859 році. Вона була настільки великою, що спровокувала магнітні бурі на Землі. Внаслідок удару згоріли телеграфічні станції та на небі з’явились полярні сяйва.

Previous post ЗМІ розповіли про сірі схеми банку “Альянс” та його звʼязок з Фірташем
Next post У нинішньому вигляді “Вагнера” ​​більше не буде