Зеленський у Вільнюсі: Україна зробить НАТО сильнішим

Президент України Володимир Зеленський у Вільнюсі заявив, що НАТО дасть Україні безпеку, Україна зробить Альянс сильнішим.

«Сьогодні я поїхав в дорогу сюди з вірою в рішення, із вірою в партнерів, із вірою в сильне НАТО. У НАТО, яке не сумнівається, не втрачає часу й не озирається на будь-якого агресора. І я хотів би, щоб ця віра стала впевненістю – впевненістю в рішеннях, на які ми заслуговуємо – всі ми заслуговуємо – і яких очікує кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. І хіба це завелике бажання? НАТО дасть Україні безпеку. Україна зробить Альянс сильнішим», – заявив він під час звернення на площі у столиці Литви.

Володимир Зеленський прибув до Вільнюса, де відбувається саміт НАТО. Завтра, 12 липня, як очікується, він візьме участь у засіданні Ради Україна-НАТО.

Генеральний секретар Єнс Столтенберґ 11 липня – у перший день саміту НАТО – заявив, що Україна отримає запрошення на вступ до Альянсу, коли «погодяться усі союзники і будуть виконані умови». Він уточнив, що умови передбачають два виміри – модернізація оборонних інституцій України та війна, яка триває в країні.

Раніше сьогодні Володимир Зеленський назвав «безпрецедентною і абсурдною» відсутність часових рамок для запрошення України в НАТО і для її членства у формулюваннях, які готуються для Вільнюського саміту Альянсу. За його словами, схоже на те, що «немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу».

Читайте також: Генсек НАТО прокоментував заяву Зеленського про відсутність часових рамок для запрошення України

Москва вкотре виступила проти приєднання України до НАТО. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що це матиме «дуже, дуже негативний» вплив на безпеку Європи, і Москва повинна буде розглянути «тверду» відповідь на те, що він назвав «абсолютною небезпекою і загрозою для країни».

Напередодні саміту Київ неодноразово закликав НАТО надіслати Україні «чіткий сигнал» на підтримку її членства в Альянсі.

Previous post Надувне житло для астронавтів Lockheed Martin перевірили на міцність
Next post Євросоюз розробив зобов’язання з безпеки перед Україною, – Politico