“Не проти українців, а для польських фермерів”. Моравецький пояснив бажання Польщі продовжити заборону імпорту агропродукції з України

19 липня міністри сільського господарства Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини та Словаччини зустрічалися у Варшаві (Польща) для обговорення імпорту сільгосппродукції з України. Вони вважають, що ембарго на ввезення продукції з України слід продовжити до кінця року. Станом зараз воно має закінчитися 15 вересня.

У свою чергу, Моравецький заявив, що якщо Євросоюз не збереже заборону на імпорт чотирьох видів зернових культур – пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику – з України в ці п’ять країн після 15 вересня його буде введено в односторонньому порядку. Польський прем’єр додав, що якщо на польському ринку буде надлишок та іншої продукції, її імпорт також буде зупинено.

Водночас, транзит українського продовольства через ці країни продовжиться, зазначив він.

“Уряд Польщі зобов’язаний захищати польське сільське господарство: блокада, компенсація, фінансова підтримка у безпрецедентному розмірі… Це не проти українців, це для польських аграріїв”, – сказав Моравецький.

Україна може застосувати дзеркальні заходи, якщо Європейський Союз продовжить заборону імпорту української агропродукції до Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії та Румунії. Про це заявила міністр економіки та торгівлі України Юлія Свириденко.

Свириденко вважає, що заборона для України експортувати продукцію до цих п’яти країн ЄС – “дискримінація з боку найближчих сусідів, особливо, коли Україна має ворога на морі”.

“Це виглядає для нас як не дуже дружній крок, якщо говорити стримано. Тому у всіх переговорах, починаючи від президента до всіх міністерств, ми наполягаємо, що 15 вересня – це критична, остаточна дата, після якої ми не бачимо можливості продовження цих термінів . Це дискримінація України”, – зазначила чиновник.

контекст:

28 квітня Єврокомісія досягла угоди з Польщею, Болгарією, Угорщиною, Румунією та Словаччиною щодо імпорту української агропродукції до ЄС. З 2 травня по 5 червня діяла заборона на вільний обіг української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику у цих п’яти країнах. 5 червня його продовжили до 15 вересня.

Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі та інших країн виходили акції протестів. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і не експортується далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

Previous post У листопаді Японія хоче провести зустріч глав МЗС G7 – ЗМІ
Next post Образ Зеленської. Перша леді з’явилася на публіці в тому ж вбранні, яке одягала чотири роки тому під час візиту до Канади. Фото