Навальний назвав Гіркіна політв’язнем, а Ходорковський заявив, що бойовика переслідують з політичних мотивів

“Раніше Стрєлков був засуджений судом Нідерландів у процесі, який, на мій погляд, відповідає принципу незалежності суду. У будь-якому випадку факт вбивства 298 пасажирів Boeing повинен бути розслідований Росією, а всі винні – понести справедливе покарання. Сам Стрєлков не заперечує своєї участі в бойових діях в Україні. Зараз Стрєлков заарештований не за звинуваченням у скоєнні цього злочину, а за фіктивною та сфабрикованою справою про екстремізм. Говорячи просто – за критику влади”, – написав Навальний.

Він визнав, що Гіркін “лаяв людожерів за їх недостатній апетит і давав поради, як найповніше є людей”. При цьому Навальний вважає, що “незалежно від поглядів” потрібно “стояти на позиціях закону та справедливості”.

“Людину можна судити тільки за той злочин, який він скоїв. Злошувати про те, що Стрєлков упав жертвою своєї власної влади, означає публічно підтримувати беззаконня”, – додав він.



За кілька годин після заяви Навального аналогічну думку щодо “переслідувань” Гіркіна висловив інший російський опозиціонер – Михайло Ходорковський.

Я вважаю Стрєлкова злочинцем відповідно до рішення голландського суду у справі про збитий цивільний літак. ня, а значить, нинішнє звинувачення Гіркіну протиправне і робить з нього людину, яка переслідується в Росії з політичних мотивів. І за цим звинуваченням він повинен бути виправданий”, – написав він.

Ходорковський додав, що будь-яка людина має право на захист і згадала про засновника визнаної у світі злочинної організацією ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина: “Якби його судили за знамениту промову про причини війни з Україною (до речі, там він наговорив не менше, ніж Гіркін), то я б виступав проти такого”.



Твердження, що Гіркін – політв’язень є помилковими, пояснював 22 липня член ради російського Центру захисту прав людини “Меморіал” Олександр Черкасов.

“Є “критерій виключення”, за яким застосовували насильство або закликали до насильства в політв’язні не включають. Гіркін-Стрілков більш ніж підходить під цей “критерій виключення”. Кожна справа підлягає вивченню, але кейс Гіркіна я знаю до того, як він став зіркою інтернету. бачники підтверджують його участь. Загалом, мабуть, сотні. Його мемуар про це. Рішення Страсбурга. Потім Слов’янськ, потім Boeing – це довго шукати не треба”, – написав він у Facebook.



Думка Навального обурила українського журналіста Станіслава Асєєва – колишнього в’язня бойовиків “ДНР”, якого утримували у в’язниці “Ізоляція”.

“Палич, комендант “Ізоляції”, який катував, ґвалтував і вбивав ув’язнених з 2014 року в режимі 24/7, у 2018-му був кинутий у підвал “Ізоляції” своїми ж підлеглими. На цій підставі на суді в Києві він теж намагався постати жертвою створеного ним же концлару. Паличемо на лаву підсудних або посадити його поруч із собою як жертву? Втім, є ще й третій варіант – “справедливий суд ДНР”.



контекст:

Під керівництвом Гіркіна 12 квітня 2014 року бойовики захопили Слов’янськ Донецької області. 5 липня бойовики на чолі з Гіркіним покинули місто та переїхали до Донецька. З травня до серпня 2014 року Гіркін називав себе “міністром оборони ДНР”. На початку серпня стало відомо, що він склав повноваження та повернувся до Росії.

Гіркін перебуває у розшуку в Україні. Йому висунули підозри щодо низки статей Кримінального кодексу України, у тому числі за ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ст. 294 (масові заворушення), ст. 258 (терористичний акт), ст. 341 (захоплення державних чи громадських будівель чи споруд).

17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги визнав його, а також росіянина Сергія Дубинського та українця Леоніда Харченка відповідальними за катастрофу MH17.

Гіркіна затримали 21 липня 2023 року. РосЗМІ повідомили, що на нього подав заяву колишній “співробітник” ПВК “Вагнер”. Ним виявився хірург з Ярославля Дмитро Петровський, який заявив, що “останньою краплею”, яка спонукала його написати на Гіркіна заяву до прокуратури, стали слова екс-глави бойовиків “ДНР” про президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна, якого той назвав “нікчемністю”.

Міщанський суд Москви 21 липня обрав Гіркіну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці, як і просила сторона звинувачення. Гіркіну ставлять у провину публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності в інтернеті (ст. 280 Кримінального кодексу Росії).

Навальний зараз відбуває термін у колонії у справі Ів Роше, жовтні 2022 року опозиціонер повідомив, що проти нього відкрили ще одна кримінальна справа. За словами Навального, йому інкримінують статті, які в сукупності передбачають термін ув’язнення “років на 30”.

Ходорковський залишив РФ у 2013 році і з того часу живе у Великій Британії.

Previous post на окупованому Донбасі почали гарячково шукати помічників ЗСУ
Next post “Замовляв одразу багато різних дівчат”. У Пітері Пригожин тримав “гарем” і вважав за краще “купувати цноту”, щоб заряджатися енергією – The Insider