РФ намагається вербувати на війну з Україною мешканців Казахстану

Відповідно до казахського законодавства, участь у військових конфліктах за кордоном за плату є незаконною.

На екранах казахських інтернет-користувачів почали з’являтися рекламні оголошення, що пропонують негайну виплату понад 5000 доларів за вступ до російської армії. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що у Казахстані проживає понад три млн етнічних росіян, і він традиційно був одним із найближчих союзників Росії. Однак уряд Астани не підтримав війни з Україною.

Явно орієнтована на казахів реклама показує прапори Росії та Казахстану та гасло “Пліч-о-пліч”. Тим, хто підпише контракт із російськими військовими, обіцяють одноразову виплату у розмірі 495 тисяч російських рублів (5300 доларів), а також щомісячну зарплату у розмірі не менше 190 тисяч рублів (2000 доларів) та додаткові пільги.

Оголошення ведуть на веб-сайт, який пропонує потенційним новобранцям можливість вступити до російської армії Сахалінської області на Далекому Сході Росії. На сайті вказано, що його власником єорганізація, яку створив місцевий уряд – Агентство розвитку людського капіталу Сахалінської області.

Разом з тим, відповідно до казахського законодавства, участь у військових конфліктах за кордоном за плату є незаконною.

За словами жителів інших колишніх радянських країн Центральної Азії, деякі з їхніх співвітчизників приєдналися або до російської армії, або до російських приватних груп, таких як Вагнер, але вербування зазвичай відбувалося в Росії, де працюють мільйони узбеків, таджиків та киргизьких робітників-мігрантів.

Нагадаємо, у Казахстані засудили до ув’язнення двох прихильників “руского міра”.

Також повідомллося, що Казахстан не потребує вступу до так званої “союзної держави” Росії та Білорусі. Про це сказав президент країни Касим-Жомарт Токаєв.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post ДСНС відсторонить від роботи підозрюваних у справі про падіння гелікоптера в Броварах
Next post В аеропорту Барселони пограбували росіян на 8,5 млн євро