Румунія передала Молдові партію засобів захисту для військових

Румунія передала партію військового захисту для молдавських військових – про це повідомили міністерства оборони обох країн 7 серпня.

У понеділок міністр оборони Румунії Ангел Тилвар відвідав Молдову з офіційним візитом. Як заявляє Міністерство національної оборони, сторони на зустрічі обговорили, зокрема, російську агресію проти України «з наголосом на ситуаціях, спричинених російськими ударами на порти України на річці Дунай, поблизу кордону з Румунією та Республікою Молдова».

Читайте також: Влада Румунії перевіряє дані про падіння уламків російського дрона на території країни

Також у рамках візиту Тилвар і його молдавський колега Анатолій Носатий взяли участь у отриманні останнього пакету допомоги від Бухареста, до якого увійшли кевларові шоломи, бронежилети та позашляховики. Допомогу надали «в рамках постійних зусиль Румунії щодо підтримки модернізації оборонних структур Республіки Молдова», йдеться в повідомленні.

Як зазначає Міноборони Молдови, допомога є особливо цінною для досягнення мети Кишинева «мати сучасну, професійну, добре оснащену армію, здатну забезпечити безпеку громадян».

Румунська влада неодноразово критикувала Росію за атаки по українських портах на Дунаї.

Читайте також: Москва запровадила квоти на чисельність дипустанов Румунії в Росії

Молдова отримала статус кандидата на вступ до ЄС у червні 2022 року. Хоча країна наразі не прагне приєднатися до військового альянсу НАТО, оскільки нейтралітет закріплений у її конституції, міністр закордонних справ Ніку Попеску заявив у листопаді 2022 року, що ця норма не повинна означати самоізоляції, демілітаризації або байдужості до світових справ.

У лютому президентка Молдови Мая Санду оголосила, що Кремль планує державний переворот у Молдові, стверджуючи, що українська розвідка повідомила про деталі змови – звинувачення, які Кремль заперечив.

Previous post ОГП припускає, що російські війська вдарили по Покровську «Іскандерами»
Next post США направили в Червоне море тисячі військових для стримування Ірану