США направили в Червоне море тисячі військових для стримування Ірану

Два десантних корабля з понад трьома тисячами військових протидіятимуть спробам Ірану захопити торговельні судна.

В Червоне море прибули два американських десантних корабля – USS Bataan та USS Carter Hall з понад 3 000 морських піхотинців та моряків. Вони мають протистояти намірам Ірану переслідувати торговельні судна в цьому регіоні, повідомляє Голос Америки із посиланням на Центральне командування ВМС США.

Видання передає слова речника П’ятого флоту США командира Тіма Гокінса, який заявив, що ці підрозділи додають значної оперативної гнучкості та потужності, оскільки США разом з міжнародними партнерами працюють для стримування регіональної напруженості, викликаної переслідуваннями Іраном і захопленням торговельних суден на початку цього року.

Десантний корабель USS Bataan, як повідомляє Центральне командування ВМС, може нести понад два десятки вертольотів і літаків, включаючи конвертоплани MV-22 Osprey і штурмовики AV-8B Harrier, а також кілька десантних катерів. Доковий десантний корабель USS Carter Hall також підтримує ведення операцій для різних вертольотів, тактичних транспортних засобів і десантних катерів.

Минулого тижня, за даними ВМС США, військові кораблі Ірану намагались захопити два нафтових танкери у протоці Ормуз. Один танкер був під прапором Маршаллових островів, інший – Багам.

У бік одного з цивільних суден іранці стріляли, повідомили у ВМС США. Військові кораблі Ірану відступили після того, як на порятунок їм вийшли американський ракетний есмінець у супроводі дрона та літака-розвідника.

З 2021 року, за даними ВМС США, Іран намагався захопити півтора десятка цивільних суден, п’ять із них – успішно. Більшість інцидентів трапились довкола Ормузької протоки, яка з’єднує Перську та Оманську затоки й Індійський океан. Через неї проходить до 20% світового експорту нафти.

Також у квітні Іран захопив нафтовий танкер під прапором Маршаллових Островів у Оманській затоці. 

Нагадаємо, два роки тому в Аравійському морі сталося кілька нападів на танкери, в яких світова спільнота звинувачувала Іран. У Тегерані свою причетність заперечували. Але такі випадки вже відбувалося раніше.

Також у Ірані заявляли про готовність до захоплення будь-яких кораблів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

Previous post Румунія передала Молдові партію засобів захисту для військових
Next post Заступниця Блінкена зустрілася з очільниками військового перевороту в Нігері