Аптеки з серпня відпускатимуть антибіотики за рецептом, але будуть винятки – МОЗ

Від серпня аптеки в Україні продаватимуть антибіотики лише за рецептом, виняток становитимуть окуповані території, райони проведення бойових дій і ліки для потреб воєнного часу, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

«Фармацевт зможе відпустити антибіотик в аптеці у три способи: за електронним рецептом (якщо аптека підключена до ЕСОЗ), за паперовим рецептом й інформаційною довідкою, яка на перехідному періоді буде прирівняна до офіційного документа. Пацієнт зможе придбати антибіотик за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо предʼявити аптечному працівнику довідку чи паперовий рецепт. Реалізація цього рішення є одним із кроків у протидії глобальній проблемі антибіотикорезистентності, а також дозволить відстежувати дані про призначення й обʼєми використання антибіотиків в Україні», – заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У МОЗ наголосили, що виняток буде діяти тільки для аптек, розташованих у районі проведення воєнних (бойових) дій або таких, що перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджений відповідним наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Такі аптеки тимчасово на час дії воєнного стану зможуть і далі відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря, кажуть у міністерстві.

Крім того, за повідомленням, у зоні ведення бойових дій і на окупованих територіях антибактеріальні препарати, як і нині, відпускатимуть без рецепта. «Також передбачається норма, що дозволяє військовим адміністраціям, підрозділам Збройних сил, волонтерським та благодійним організаціям закуповувати в суб’єктів, що мають ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва, оптової торгівлі лікарськими засобами, рецептурні ліки для потреб воєнного часу без рецепта», – йдеться у повідомленні.

Всесвітня організація охорони здоров’я називає проблему резистентності до антимікробних препаратів однією з десяти глобальних загроз здоров’ю людства.

Раніше у МОЗ із посиланням на міжнародних експертів зазначали, що до 2050 року одна смерть, пов’язана зі стійкістю до протимікробних препаратів, відбуватиметься кожні три секунди.

Previous post Юридичне оформлення зміни назви театру Лесі Українки завершене – МКІП
Next post оновлення силової вертикалі держави триває

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *