Дрони, всюдиходи, снаряди для танків та артилерії. Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні та пообіцяла у майбутньому ракети для Patriot

Контекст

Німеччина з початку війни 2014 року надавала Україні фінансову допомогу, допомагала лікувати поранених українських військовослужбовців, але відмовлялася від надання зброї. Після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ФРН змінила свою позицію щодо постачання зброї до зон конфлікту та погодилася постачати озброєння в Україну.

Німеччина є другою за величиною країною-донором України після США. за за даними німецького уряду на 16 січня 2024 року, у 2022 році ФРН поставила Україні озброєнь на суму понад €2 млрд, у 2023 році – на €5,4 млрд.

ЗСУ вже отримали від Німеччини протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marder, зенітні самохідні установки Gepard, системи ППО, РСЗВ, танки Leopard, два ЗРК Patriot, а також інше необхідне озброєння та обладнання.

Німеччина надасть Україні військову допомогу на суму близько €7,5 млрд, пообіцяв Пісторіус 24 січня на 18 засіданні “Рамштайн”. Зокрема, ФРН передасть Україні ЗРК середньої дальності IRIS-T SLM, додаткові зенітні САУ Gepard, додаткові артсистеми із понад 230 тис. боєприпасів, понад 80 танків Leopard 1 A5 та інше військове обладнання.

19 березня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус під час прес-конференції в рамках засідання контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” заявив, що Україна отримає нову військову допомогу на €500 млн. За його словами, заплановано передачу 10 тис. артилерійських снарядів з складів бундесверу. Також новий пакет допомоги буде включати 100 одиниць бронетехніки для піхоти і 100 одиниць транспортної техніки. Пісторіус не уточнив, яку саме техніку буде передано.

Previous post у Варшаві відбулися переговори урядів України та Польщі
Next post Дід Толя і Внук Саша – блогер виїхав до Канади та закрив проєкт Розчерепашу