Філіппіни пригрозили Китаю контрзаходами за провокації в морі

Філіппінський президент Фердинанд Маркос-молодший заявив, що його країна відповість на агресію кораблів берегової охорони КНР.

Президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший (Бонгбонг Маркос) у соціальній мережі X пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на агресивні дії кораблів китайської берегової охорони проти катера постачання філіппінських ВМС.

За його словами, протягом останніх кількох днів зустрічався з офіційними особами і поговорив про те, що сталося, з представниками союзних і партнерських країн.

“Протягом наступних тижнів відповідні національні урядові установи реалізують пакет заходів реагування й контрзаходів”, – написав голова держави.

Він додав що заходи будуть пропорційними і справедливими, але наголосив, що “ми не шукаємо конфлікту з жодною нацією”.

Раніше в береговій охороні КНР заявили, що філіппінський морський конвой увійшов у китайські води, попри на неодноразові попередження. У відповідь китайські кораблі вжили необхідних контрзаходів.

Філіппінські військові звинуватили берегову охорону КНР у тому, що її кораблі блокували судно постачання Unaizah May 4 і пошкодили його, застосувавши водомети, коли воно доправляло припаси й шістьох людей на аванпост.

Міноборони КНР пізніше попередило Філіппіни, що їм не слід удаватися до провокаційних дій у спірній частині акваторії Південно-Китайського моря – Китай захищатиме свою територіальну цілісність.


Китай і члени АСЕАН – Філіппіни, Малайзія, Бруней, В’єтнам – ведуть територіальний спір навколо архіпелагу Наньша (англійська назва – Спратлі) в Південно-Китайському морі. США пов’язані союзницькими відносинами з деякими регіональними державами і підтримують їхню позицію в спорах із Китаєм. При цьому через багате на ресурси Південно-Китайське море, різні зони якого оспорюють кілька держав, на рік перевозять вантажів на 5 трлн доларів.

Філіппіни зміцнюють відносини зі США й партнерами в Азії. У лютому 2023 року Вашингтон і Маніла уклали угоду про надання американським військовим доступу додатково до чотирьох філіппінських військових об’єктів, довівши їхню кількість до дев’яти.

ЗМІ раніше писали, що шпигуни РФ та Китаю змінюють тактику в Європі. Якщо раніше Росія оперувала розвідниками під дипломатичним прикриттям, то зараз російські шпигуни видають себе за журналістів та працівників неурядових організацій.

Китай відреагував на звинувачення США і Британії в причетності до кібератак

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

Previous post На Київщині лунають вибухи, черговий наліт “шахедів”, загроза в різних областях | новини України
Next post Росія напряму продає нафту КНДР за отримані боєприпаси, пише FT