Йде обговорення передачі Україні винищувачів Gripen – голова міноборони Швеції

“Обговорення продовжуються” в рамках “коаліції винищувачів”, наголосив Йонсон.

Міністр нагадав, що Швеція вже допомагає Україні з наданням американських винищувачів F-16 та підготовкою пілотів для цих апаратів.

Глава міноборони Швеції також говорив, що Європа має посилити підтримку України, а також компенсувати частину допомоги, яку Україна останнім часом недоотримує.

Йонсон підкреслив, що силам оборони України необхідні, зокрема, 155-мм артилерійські снаряди, і норвезько-фінський виробник боєприпасів із заводами у Швеції Nammo “більше ніж подвоїв своє виробництво, працюючи у п'ять змін” – як не працювали “вже кілька десятиліть” .

Контекст

16 червня 2023 року Швеція внесла навчання українців на винищувачах Gripen у новий пакет допомоги Україні.

19 серпня під час візиту до Швеції президент України Володимир Зеленський розповів, що українські пілоти розпочали тестові випробування шведських Gripen. Україна наближається до того, щоб винищувачі з'явилися у її небі, заявив президент у відеозверненні того ж дня увечері.

В Офісі президента України повідомили, що переговори щодо надання Україні Gripen “на етапі переведення в практичну площину” питань, пов'язаних із літаками”.

21 серпня прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що Швеція зараз не планує передавати Україні літаки Gripen і поки що не брала на себе такі зобов'язання. Він пояснив це тим, що Швеція поки що не є членом НАТО і має захищати себе самостійно. Членом НАТО Швеція стала у березні 2024 року.

Колектив Повітряних сил ЗСУ поставив шведський літак JAS 39 Gripen на друге місце за пріоритетністю серед західних бойових літаків, які б хотіла отримати Україна, проінформував в інтерв'ю, опублікованому 19 серпня, командувач ЗС Микола Олещук.

23 серпня Зеленський розповів, що технічна група з України у найближчі п'ять тижнів вивчатиме роботу Gripen у Швеції. Якщо вони технічно повністю підійдуть Україні та якщо уряд Швеції буде готовий обговорюватиме передачу літаків, то після цього Київ домовлятиметься про тренувальну місію, зазначив президент.

Previous post Введення іноземних військ в Україну: Подоляк назвав умови (відео)
Next post Шість головних новин України та світу на 21:00 28 березня | новини України