Міжнародний суд ООН задовольнив запит ПАР щодо позову проти Ізраїлю у справі про геноцид

У відповідь на запит ПАР від 6 березня судді вимагають від Ізраїлю “терміново вжити всіх необхідних заходів для забезпечення безперешкодного надання всім зацікавленим особам необхідних основних послуг та гуманітарної допомоги, зокрема продуктів, води, електроенергії, палива, притулку, одягу, засобів гігієни, а також доступу до медицини для палестинців по всій Газі.

Також Міжнародний суд ООН вимагає забезпечити, щоб ізраїльські військові “не робили дій, що становлять порушення будь-яких прав палестинців у Газі як групи, яка перебуває під захистом Конвенції про запобігання злочину геноциду”.




Контекст

Бойові дії між Ізраїлем та ХАМАС тривають з 7 жовтня 2023 року, коли бойовики здійснили масовий ракетний обстріл південних та центральних районів Ізраїлю, що призвело до смерті сотень мирних жителів та захопили заручників. У відповідь Ізраїль приступив до контртерористичних та наземних операцій у секторі Газа.

21 березня 27 лідерів країн Євросоюзу закликали до термінового припинення вогню у секторі Газа. Вони звернулися до Ізраїлю з проханням не розпочинати великого наземного наступу на південне місто Рафах, де розташоване скупчення палестинських біженців, бо штурм посилить ситуацію.

Наприкінці грудня 2023 року ПАР подала до Міжнародного суду ООН позов проти Ізраїлю за звинуваченням у вчиненні геноциду. У січні 2024 року суд зажадав від Ізраїлю припинити бойові дії та порушення прав палестинців, проте ці вимоги не було виконано.

Previous post з окупації на Херсонщині вдалося повернути ще трьох дітей
Next post На виставці “Голосу” музею “Голосу Мирних” Фонду Ріната Ахметова відбудеться інтерв'ю з головою музею Голодомору Гасіджак