У Грузії протестували проти закону про іноагентів, є затримані. Протести пообіцяли продовжити зранку. Фото

Ситуація у Тбілісі загострилася після того, як протестувальникам поліція заборонила провести ходу навколо будівлі парламенту. Почалися словесні суперечки та сутички демонстрантів із поліцією.

У МВС країни оголосили про затримання 14 мітингувальників за дрібне хуліганство та непокору вимогам поліції. Силовики стверджують, що вони порушували лад і ображали правоохоронців.

Медичну допомогу довелося надавати одному поліцейському, повідомляє агентство.

“Напруга спала після того, як у парламенті завершилося голосування щодо законопроекту про іноагентів, а депутати правлячої партії “Грузинська мрія” залишили законодавчий орган. Наразі акцію у парламенту завершено, протестувальники розходяться. Завтра біля парламенту Грузії протестувальники мають намір зібратися знову, об 11.00 “, – пишуть “Новини Грузії”.

Судячи з відео з акції, протестувати виходили щонайменше 1 тис. осіб.




“Відлуння Кавказу” зазначає, що законопроект “Про прозорість іноземного впливу” розглядав юридичний комітет парламенту Грузії. Депутати підтримали документ, він ідентичний ініційованому у 2023 році та відкликаному на фоні протестів.

У Грузії протестували проти закону про іноагентів, є затримані.  Протести пообіцяли продовжити зранку.  Фото 1

У Грузії протестували проти закону про іноагентів, є затримані.  Протести пообіцяли продовжити зранку.  Фото 2

У Грузії протестували проти закону про іноагентів, є затримані.  Протести пообіцяли продовжити зранку.  Фото 3

У Грузії протестували проти закону про іноагентів, є затримані.  Протести пообіцяли продовжити зранку.  Фото 4

У Грузії протестували проти закону про іноагентів, є затримані.  Протести пообіцяли продовжити зранку.  Фото 5

У Грузії протестували проти закону про іноагентів, є затримані.  Протести пообіцяли продовжити зранку.  Фото 6

Контекст

Вперше аналогічний російському “закон про іноагентів” влада Грузії ініціювала у березні 2023 року. Проти виступили опозиція, представники ЗМІ та неурядові організації, вони вимагали відкликання законопроекту.

Після голосування верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що законопроект несумісний із цінностями та стандартами ЄС і “суперечить проголошеній Грузією меті вступу до Європейського союзу”. У Держдепартаменті США натякнули на можливі санкції за придушення протестів. Президент Грузії Саломе Зурабішвілі висловила повну підтримку мітингувальникам та пообіцяла накласти на закон вето.

У Тбілісі та регіонах розпочалися протести. За два дні акцій 7–8 березня було затримано 133 протестувальники, в ході зіткнень були постраждалі. 9 березня в МВС Грузії заявили, що поліція відпустила 132 із 133 затриманих. 10 березня парламент проголосував за зняття законопроекту із розгляду.

3 квітня “Грузинська мрія” повторно внесла на розгляд законопроект про іноземних агентів Один із лідерів правлячої партії Мамука Мдинарадзе заявив, що закон відповідає європейським стандартам і буде ухвалено на всіх трьох слуханнях до кінця поточної сесії парламенту.

Зурабішвілі того ж дня висловила думка, що “Росія сюди більше ніколи не повернеться”. Наново ініціювавши закон про іноагентів, “Мрія” показала свою справжню особу, сказала вона.

У Кремлі ініціативу “Грузинської мрії” схвалили. “Росія зацікавлена ​​у стабільності в Грузії, а закони про іноагентів ухвалюють майже скрізь, тому що ніхто не хоче втручання у свої справи”, – цитувало його 4 квітня пропагандистське агентство ТАСС.

Previous post Кемерон: ВПС Британії не збиватимуть дрони над Україною, як збивали над Ізраїлем, через ризик “ескалації”
Next post Нетаньягу доручив підготувати список цілей в Іраку для атаки – ЗМІ