«800 ГРИВЕНЬ ЗА КОРИГУВАННЯ РАКЕТ». Як ФСБ вербує українців?

ФСБ змушує українців шпигувати на користь Росії, і використовує для цього різноманітні методи. Зокрема, шантажує їх полоненими родичами. Матеріал про це нещодавно опублікувало видання The Washington Post. Служба безпеки України у березні цього року повідомила про затримання українського військовослужбовця, який намагався отруїти командирів одного із підрозділів ЗСУ у Запорізькій області за вказівкою ФСБ.

За даними української спецслужби, батьки військового живуть на окупованій території Луганської області — їх взяли в полон і жорстоко катували, змушуючи військовослужбовця перейти на бік Росії. Солдата звинуватили у держзраді, і тепер йому загрожує довічне позбавлення волі.

Як пишуть журналісти, це не єдиний подібний випадок. Такий спосіб вербування став поширеним після початку повномасштабного вторгнення, оскільки російська армія окупувала 20% українських територій та взяла в полон тисячі місцевих жителів. Багато хто з тих, кого намагаються завербувати, це звичайні люди, які не мають досвіду у шпигунстві. Їх змушують розповідати про пересування української військової техніки чи підтверджувати, що випущена російська ракета вразила ціль.

Як Росія змушує українців шпигувати на свою користь, які методи використовує? Як ФСБ шантажує жителів окупованих територій та їхніх родичів, і яку інформацію намагається отримати? Чи загрожує кримінальна відповідальність людям, яких змусили діяти проти України?

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.

Previous post Воювали заради помсти: історія бійців з Краматорського прикордонного загону
Next post Генштаб ЗСУ повідомив про понад 100 бойових зіткнень за добу