У свідомості росіян перемога в Україні означає перемогу над Сполученими Штатами

Литвиненко, за його словами, уважно спостерігає за американською політикою та зізнався The Economist, що “розуміє, наскільки адміністрація [президента США Джо Байдена] стурбована ескалацією та глобальними наслідками війни в Україні”.

Але секретар РНБО впевнений, що перемога України зменшить, а не збільшить ризик конфронтації, і лідери низки країн “уникатимуть ризику”.

З іншого боку, поразка України, як вважає Литвиненко, буде витлумачена як доказ того, що “вторгнення працюють”. Наслідками цього можуть стати загострення, що виникли в результаті “ефекту доміно” в Китаї, Тайвані та за їх межами.

“Якщо агресія якось спрацює, кожен [агрессор] подумає у тому, щоб спробувати. Занадто багато людей надто уважно спостерігають за цією війною”, – пояснює Литвиненко.

The Economist зазначає, що після того, як надії на український прорив у 2023 році згасли, динаміка на полі бою різко змінилася не на користь України. Путін та його воєнізована економіка готуються до тривалої війни, а Захід, констатує видання, “поки не бажає однозначно кинути йому виклик”. Литвиненко підтверджує, що “ситуація стала “дуже важкою”, а ще більше ускладнює ситуацію, за його словами, те, що Росію не турбують її втрати.

Однак, заявляє Литвиненко, “якщо Захід не припинить це”, йому потім “доведеться платити більше”, причому власним життям. Секретар РНБО переконаний, що у 2022 році Путін планував бліцкриг в Україні і після цього – переговори із Заходом з позиції сили як переможця.

Тепер “перемога над Заходом” для глави Кремля можлива лише в тому випадку, якщо Путін спочатку здобуде перемогу в Україні (а він не залишить спроб, наголосив секретар РНБО). Литвиненко зазначив, що у свідомості росіян “перемога в Україні означає перемогу над Сполученими Штатами”.

Контекст

Bild 12 липня 2023 року оприлюднила деталі 4400-сторінкового оборонного плану НАТО на випадок нападу Росії. У ньому детально визначено, які військові можливості мають продемонструвати 32 держави-члени. Важлива роль в оборонному плані належить Німеччині – вона має стати найважливішим логістичним вузлом для Альянсу.

27 жовтня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що країни НАТО мають бути готовими до агресії з боку Росії.

14 січня 2024 року Bild з посиланням на секретний документ поінформувала, що у НАТО готується до ймовірного нападу Росії-агресора Росії на східний фланг. У документі “тільки для службового користування” міноборони Німеччини докладно описує ймовірний “шлях до конфлікту” між РФ і НАТО, кульмінацією якого буде розміщення сотень тисяч солдатів Альянсу та неминучий початок війни влітку 2025 року. У НАТО, коментуючи публікацію Bild, заявили, що документ є навчальним сценарієм, який “завжди є уявною ситуацією для перевірки військового потенціалу в тій чи іншій сфері”.

Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив 19 січня, що країни Альянсу мають підготуватися до тотальної (повномасштабної) війни з Росією, яка, за його оцінками, ймовірна у найближчі 20 років.

Путін хоче втягнути НАТО у війну, заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 29 березня.

Previous post «Мілітаризація зовнішньої політики уподібнює Росію та Іран» – Богомолов
Next post Як зберігати хліб, щоб він був свіжим від двох тижнів до трьох місяців