Фіцо заявив, що членство України в НАТО може спровокувати глобальний конфлікт

Політик вважає, що після закінчення війни, яку країна-агресор РФ розв'язала проти України, існує “великий інтерес до відновлення нормальних відносин із Москвою”. Він заявив, що хоче проводити політику дружніх відносин із усіма, хто зацікавлений у цьому.

Фіцо також заявив, що виступатиме проти ухвалення України до Північноатлантичного альянсу. “Членство України в НАТО корисне лише для третьої світової війни. Нам достатньо незалежної України”, – сказав він.

При цьому словацький прем'єр додав, що Словаччина підтримує амбіції України, пов'язані із членством у ЄС.

Контекст

Фіко, призначений на посаду прем'єра 25 жовтня 2023 року, заявляв, що у країни є “серйозніші проблеми, ніж питання України”, і обіцяв, що його партія зробить усе можливе, щоб сприяти мирним переговорам, виступав “за нульову” військову допомогу Україні та проти нових антиросійських санкцій ЄС

Новий уряд Словаччини вирішив припинити передачу військової допомоги Україні зі своїх складів. При цьому, за словами Фіцо, Словаччина готова надавати гуманітарну, громадянську допомогу Україні.

20 січня 2024 Фіцо заявив, що потрібен “компроміс” з країною-агресором РФ по окупованих територіях України. “А чого вони [украинцы] чекають? Що росіяни підуть із Криму, Донбасу та Луганська? Це нереально”, – сказав глава словацького уряду. В українському МЗС відповіли, що “не може бути компромісу щодо територіальної цілісності – ні України, ні Словаччини, ні будь-якої іншої країни”.

Previous post Проєкт Reckoning Project подав позов у Аргентині через катування українця на окупованій Росією території
Next post Діти із “пораненими долями” знайшли сімейний затишок