Діти із “пораненими долями” знайшли сімейний затишок

Майже 20 тисяч українських дітей викрала та намагається переховувати росія. Такі дані наводить портал “ChildrenOfWar”. Дітей війни розшукують, повертають на підконтрольні Україні території, влаштовують у родини або центри реабілітації. Історії дітей, які знайшли родини та сімейний затишок, далі в сюжеті з Хмельниччини.

Дай мені. Натягни мені цю кепочку. Один, два, три, чотири.

Зовсім малюки й підлітки. Цих дітей, позбавлених батьківського піклування, з проблемних родин, а іноді й просто з вулиці, влаштовують у спеціальні центри. 14-річна Богдана не з чуток знає, що таке жити у постійному страху.

Богдана, вихованка Центру психологічно-соціальної реабілітації “Подолянчик”:

У моєму житті найстрашніше було тоді, коли папа пив і бив маму. Коли хотів маму з вікна і мене викинути.

У пошуках кращого життя дівчинка втекла з дому. Нині з жахом пригадує свої поневіряння.

Богдана, вихованка Центру психологічно-соціальної реабілітації “Подолянчик”:

Тому що ти можеш потрапити в погану компанію. Можеш почати пити, курити, обзивати старших, красти і багато чого.

Дітей із “пораненими долями” у Центрі “Подолянчик” чимало. Фахівці кажуть: найкраще дітям у родинах. Як рідних, так і названих. І останніх – стає дедалі більше.

Любов Тимофіїв, начальниця Служби у справах дітей Хмельницької ОВА:

До нас із областей, де точаться активні бойові дії, прибуло 7 прийомних сімей, 4 дитячих будинки сімейного типу і 94 сім’ї опікунів-піклувальників, в яких виховуються і проживають 144 дитини неповнолітніх. Це вже всі статусні діти.

Багатодітна родина Семенових приїхала з тимчасово окупованої території Запорізької області. Тут виховують сімох дітей: під опікою, усиновлених і двох біологічних. Їх, розповідають батьки, окупанти хотіли вивезти до рф.

Валерія Семенова, мати-вихователька:

Ми не хотіли до російської школи йти. До нас прийшла служба і кажуть: якщо ви не подасте документи до школи, то дітей вилучать з сім’ї. І ми розуміли, що заберуть дітей, і це росія. Невідомо, куди в росію їх вивезуть.

Валерія з Едуардом наважилися тікати. У Дунаївцях їм дали просторий будинок і всіляко допомагають. Дітей влаштували до садочків та шкіл. Дехто з найменших потребує постійного медичного нагляду.

Валерія Семенова, мати-вихователька:

З малими проходимо зараз планові обстеження. У нас підозра на аутизм, то ми у Хмельницькому зараз наблюдаємось.

Батьки-вихователі не приховують від дітей, що вони не рідні. Старші дівчата допомагають по господарству, адже готувати щодня потрібно багато.

Валерія Семенова, мати-вихователька:

Отака маленька 8-літрова каструлька. Трошки залишається. Іноді. Коли діти не дуже голодні і не просять добавку. Котлет штук 20. Картопля, рис. Хто що. Обично діти люблять макарони.

Попри все, батьки вважають себе щасливими – мріють про перемогу і кращу долю для дітей.

Едуард Семенов, батько-вихователь:

– У нас щаслива родина і я щасливий батько. Найщасливіший на світі, мабуть. – У чому ваше щастя? – У родині великій, щасливій. Да, Ася? Папку піддержує всігда.

Валерія Семенова, мати прийомної родини:

Щоб діти виросли людьми. Ніяких там мрій про професію немає. Що їм буде до душі, які у них будуть сім’ї. Аби вони були щасливі і просто були людьми.

Подружжя Семенових впевнене: в Україні настане час, коли усі діти матимуть дбайливі родини й щасливо житимуть у мирній незалежній країні.

Previous post Фіцо заявив, що членство України в НАТО може спровокувати глобальний конфлікт
Next post Китай наполягає на участі Росії у мирній конференції щодо України | новини України