Європарламент вніс право на аборт до переліку основних прав людини

Депутати Європарламенту обговорювали резолюцію ще у березні. Суть постанови полягала у доповненні до ст. 3 додатковим підпунктом КОП ЄС:

“Кожен має право на фізичну автономію, на вільний, поінформований, повний та загальний доступ до сексуального та репродуктивного здоров'я та прав, а також до всіх відповідних послуг охорони здоров'я без дискримінації, включаючи доступ до безпечних та легальних абортів”.

У резолюції йдеться, що право на безпечний та законний аборт має пряме значення для ефективного здійснення прав, визнаних у хартії, таких як людська гідність, особиста автономія, рівність, здоров'я, а також фізична та психічна недоторканність. Позбавлення доступу до медичної допомоги з переривання вагітності є порушенням цих основних прав, наголошується в документі.

Також у резолюції згадується, що в деяких державах-членах досі діють обмежувальні закони, що забороняють аборти, за винятком суворо певних обставин, внаслідок чого жінкам доводиться вдаватися до небезпечних та небезпечних для життя процедур, їздити в інші країни чи виношувати вагітність проти своєї волі, що є порушенням їхніх прав людини та форми ґендерного насильства. Також деякі держави-члени, які легалізували аборти на запит або з широких соціальних причин, продовжують зберігати конкретні кримінальні санкції за аборти, зроблені з порушенням тих чи інших законів.

Контекст

Досі право на аборт без будь-яких застережень і обмежень не було прописано як право людини в міжнародних документах, пише Oko. У червні 2021 року Європарламент уже ухвалив резолюцію, яка закликає до легалізації абортів (резолюція заснована на так званій доповіді Матіча, хорватського депутата Європарламенту). Однак у ньому не згадуються будь-які зміни у Хартії основних прав.

Previous post Умєров та Остін обговорили посилення української ППО та плани Росії
Next post Заради збереження історичної спадщини: в Одесі “переводять в цифру” унікальні музейні експонати