Йорданія та Саудівська Аравія, за всіх розбіжностей, надали пряму військову допомогу Ізраїлю. Це гарний приклад для країн Балтії та Польщі

До вчорашніх слів міністра закордонних справ Великобританії Девіда Кемерона, який відмовив Україні у такій же допомозі у відбитті повітряних атак Росії, як Ізраїлю під час атаки Ірану, приєднався і Вашингтон.

Офіційний представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі сказав: “Це різні конфлікти, різний повітряний простір, різна картина загрози”. І США не мають наміру втручатися в цей конфлікт “у ролі комбатанта”. Загалом, ви не розумієте, це інше.

Але Ізраїлю минулої суботи допомогли не лише американці та британці. Йорданія і Саудівська Аравія надали пряму військову допомогу Ізраїлю у відображенні іранського удару, при всіх суттєвих розбіжностях, наприклад, з палестинського питання і, м'яко кажучи, спірне ставлення до єврейської держави у своїх суспільствах. Атака Ірану проти Ізраїлю продемонструвала нову безпекову архітектуру на Близькому Сході.

І це добрий приклад для Східної Європи, зокрема, для балтійських країн та Польщі. Не слід злітати на своїх F-16, щоби просто подивитися, як бомбять Україну. Тим більше коли російські ракети вже літають над вашою територією. Регіональна безпека перед екзистенційною загрозою, якою для помірних суннітських режимів є Іран, а для Східної Європи – Росія – справа самих країн регіону.

Сподіватися на положення Вашингтонського договору НАТО можна, але ніхто не перевіряв їхньої дії на практиці. Регіональні оборонні союзи можуть бути набагато ефективнішими, і за їх наявності у лідерів західного світу буде набагато менше можливостей говорити про те, що це інше.

Джерело: Leonid Nevzlin / Telegram

Блог відбиває виключно думку автора. Редакція не несе відповідальності за зміст та достовірність матеріалів у цьому розділі.

Previous post США запровадять нові санкції проти Ірану найближчими днями – Єллен
Next post Унікальна операція: в Україні вперше вживили електроди для стимуляції головного мозку