Унікальна операція: в Україні вперше вживили електроди для стимуляції головного мозку

Унікальна операція на Закарпатті! Там пацієнтам вперше вживили електроди для глибинної стимуляції головного мозку. Операцію підлітку провели у Центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді. Місцеві лікарі працювали разом з нейрохірургом зі США. Більше про новий досвід українських лікарів розкаже Мар’яна Мартин.

Центр Нейрохірургії та неврології в Ужгороді. На операційному столі 16-річний пацієнт, що страждає на дистонію.

Катерина Карпінська лікар-невролог Закарпатського Центру нейрохірургії та неврології:

Дистонія, це руховий розлад, коли з’являються мимовільні рухи, які призводять до формування ненормальної постави. Тобто викручування в руці, в нозі, в тулубі. Це призводить до того, що людина перестає пересуватися, володіти тою кінцівкою.

Анестезіологи вже ввели пацієнта у наркоз. Лікарі готові починати оперативне втручання. Завдання медиків – вживити в глибинні ядра головного мозку пацієнта електрод, який надалі посилить у мозку сигнал, що стимулюватиме припинення тремору. Оперативне втручання проводять у два етапи.

Володимир Смоланка – лікар-нейрохірург Закарпатського Центру нейрохірургії та неврології:

Перший етап ми будемо виконувати зараз, це імплантація самого електрода в тканину головного мозку, під так званою стереотактичною навігацією. Наступним етапом буде встановлення підшкірно батареї і стимулятора безпосередньо, який і буде виконувати функцію стимуляції. Після того в нас є спеціальний програматор, який по бездротовому зв’язку можна налаштувати на амплітуду та чистоту стимуляції.

Таку операцію на Закарпатті неповнолітньому проводять вперше. Навчити Ужгородських нейрохірургів встановлювати електроди приїхав американський нейрохірург Роберт Ґудман.

Роберт Ґудман – лікар-нейрохірург з Нью-Джерсі (США):

Я приїхав на запрошення медиків. Наше завдання – провести глибинну стимуляцію головного мозку, щоб трішки змінити поведінку певної ділянки головного мозку й позбавити пацієнта цих проявів, аби зупинити прогресування дистонії.

Разом із колегами зі Штатів закарпатські медики провели 4 такі операції. Їх роблять пацієнтам із невиліковними та рідкісними захворюваннями: хворобою Паркінсона, епілепсією, дистонією. Коли ліки не можуть дати тривалого і помітного результату, стимуляція значно знижує симптоматику недуги.

Катерина Карпінська – лікар-невролог Закарпатського Центру нейрохірургії та неврології:

Саме дітки, саме підлітки – та категорія, коли ми розглядаємо лікування глибинної стимуляції мозку. Коли ми можемо вплинути на ціле тіло, на всі м’язи.

Перший етап оперативного втручання тривав близько чотирьох годин, на наступному – медикам знадобиться ще близько двох годин. Результат спостерігатиметься поступово, після підключення стимулятора та батареї. Завдяки державній програмі лікування орфанних захворювань цю операцію провели безкоштовно.

Previous post Йорданія та Саудівська Аравія, за всіх розбіжностей, надали пряму військову допомогу Ізраїлю. Це гарний приклад для країн Балтії та Польщі
Next post Медійники закликали замінити спікера ОК “Південь”: перешкоджає висвітлювати події на Херсонщині новини України