У Грузії застосували проти протестувальників сльозогінний газ – ЗМІ

Люди вийшли на вулиці після спроби  депутатів ухвалити антидемократичний “закон про іноагентів”. Документ майже повністю повторює аналогічний російській закон.

У Грузії другий день поспіль тривають протести проти законопроєкту про “іноагентів”. Спецпризначенці намагалися витіснити мітингувальників від входу в парламент застосувавши сльозогінний газ. Про це у вівторок, 16 квітня, повідомляє Ехо Кавказу.

Протестувальники вигукують “Раби!”, звертаючись до поліцейських. Також вони тримають плакати і прапори Грузії та Євросоюзу.

За інформацією журналістів, поліція намагається не допустити мітингувальників у внутрішній двір парламенту.

За даними ЗМІ, спецпризначенці застосували проти частини мітингувальників фізичну силу. Окрім того, силовики періодично пускають сльозогінний газ.

Як вказують місцеві ЗМІ з посиланням на прес-службу МВС Грузії, на цей момент 11 людей вже затримано силовиками. 

У відомстві стверджують, що протестувальники “фізично протистояли поліцейським і кидали в їхній бік різні тупі предмети, зокрема каміння та пляшки”. У результаті одного співробітника МВС постраждав і був госпіталізований. Також пошкоджено поліцейський автомобіль.

 

“Для запобігання фізичному протистоянню МВС застосувало спеціальні засоби – так званий перцевий спрей”, – йдеться у заяві.

 

 

Тим часом, президент Грузії Саломе Зурабішвілі екстрено звернулася до свого французького колеги Еммануеля Макрона та голови Євроради Шарля Мішеля у зв’язку з подіями в країні через закон про іноагентів, повідомляє TV Pirveli.

 

Зурабішвілі вважає, що питання може бути розглянуте на спеціальному засіданні Європейської ради, яке пройде у Брюсселі 17-18 квітня.

 

“Я звернулася до Шарля Мішеля та Еммануеля Макрона щодо ситуації тут, завтра засідання Європейської ради Євросоюзу”, – наводить телеканал слова Зурабішвілі.

 

Раніше Зурабішвілі назвала “прямою провокацією” та “російською стратегією дестабілізації” спробу влади “проштовхнути цей закон усупереч волі населення та всупереч протесту партнерів”.

 

 

Зазначимо, 7 березня 2023 року грузинський парламент підтримав у першому читанні законопроєкт про іноагентів, який фактично був аналогом закону, раніше ухваленого в Росії. У Тбілісі почалися масові протести. 

Вже 9 березня після масових протестів Грузинська мрія і рух Сила народу відкликали скандальний законопроєкт про іноагентів. Тоді влада заявляла, що “машина брехні змогла подати законопроєкт у негативному світлі та ввести в оману певну частину населення”.

3 квітня 2024 року лідер парламентської більшості Грузинської мрії Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про іноземних агентів.

Він зазначив, що єдиною вимогою законопроєкту є річний фінансовий звіт від організацій, які отримують іноземне фінансування. За порушення цієї вимоги пропонують запроваджувати санкції. Він також додав, що текст законопроєкту залишать без змін, однак замінять термін “агент іноземного впливу” на “організацію, що здійснює інтереси іноземної держави”.

Минулого року спроби ухвалити законопроєкт про “іноземних агентів” викликали масові протести по всій Грузії. Протестувальників підтримала президентка Грузії Саломе Зурабішвілі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

Previous post ВП: Безпечна угода з Іспанією матиме особливості та відрізнятиметься від попередніх | новини України
Next post Атака Ірану на Ізраїль отримає відповідь — у ЗМІ розповіли, про що йдеться