Підводна інфраструктура Заходу вразлива для російської агресії, можуть постраждати майже 1 млрд осіб – НАТО

За словами Малетера, якщо в рамках своєї гібридної війни із Заходом РФ вирішить атакувати трубопроводи, силові кабелі та інше важливе обладнання (у тому числі вітроелектростанції), що знаходяться під водою, на кону виявиться безпека майже 1 млрд жителів Європи і Північної Америки.

Адмірал наголосив, що підводні кабелі та труби, від яких залежать енергопостачання та комунікації Європи, не розраховані на захист від атак у рамках гібридної війни, оскільки прокладалися приватними компаніями, які не враховували вже сучасні ризики.

Він навів приклад, що під водою знаходяться понад 90% інтернет-кабелів та всі канали зв'язку між США, Канадою та Європою.

Малетер вважає, що під загрозою супротивників НАТО, зокрема Росії, перебуває вся морська економіка Заходу.

Він пояснив, що Альянс володіє інформацією про те, що РФ зокрема розробила підводні човни “для роботи під водою”.

Замкомандувача Marcom визнає, що навіть значна присутність НАТО у районах підводної інфраструктури не допоможе захистити все. Частина відповідальності лежить і на державах, у водах яких відбувається така інфраструктура, зазначив Малетер. За його словами, Норвегія, Швеція, Данія вже використовують дрони, датчики та безпілотні підводні апарати, які дозволяють “дуже швидко” виявляти щось підозріле.

Саме Marcom використовує штучний інтелект для виявлення та відстеження підозрілої діяльності у морі, наприклад, коли судна відключають свою систему геолокації, щоб їх не відстежили за сигналами.

Контекст

У 2023 році ЗМІ повідомляли про тривогу у європейських країн з погляду можливої ​​підготовки до диверсій. За даними розвідників та експертів, російські військові складають карту вітряних електростанцій, газопроводів, кабелів зв'язку у водах навколо Данії, Швеції, Норвегії та Фінляндії. Згідно з джерелами, мета полягає в тому, щоб спланувати диверсію проти країн Північної Європи, у тому числі перерізавши кабелі живлення та передачі даних через Атлантику та решту Європи.

9 квітня 2024 року Бельгія, Великобританія, Данія, Німеччина, Норвегія та Нідерланди підписали угоду про спільний захист підводної інфраструктури Північного моря. Документ передбачає, що країни, які мають морські кордони в Північному морі, спільно працюватимуть із захисту обладнання в Північному морі “у тому числі від можливих атак Росії”. У декларації, яку підписали європейські країни, йдеться, зокрема, про обмін інформацією.

Previous post Франція відкликає свого посла з Азербайджану
Next post Продовження медичної реформи: як покращити якість медичних послуг?