Атаки по Ізраїлю та Україні порівнювати не можна, в Україні немає військових баз США, Британії чи Йорданії – Борель

За словами Борреля, ситуація з атакою Ірану на Ізраїль, під час якої західні союзники допомогли збити ракети та дрони, не давши їм перетнути кордон Ізраїлю, і ситуація з російськими атаками в Україні – це “дві різні речі, які не можна порівняти”.

Він нагадав, що в Ізраїлі є багаторівнева система захисту повітряного простору “Залізний купол” і для розгортання в Європі її аналога знадобилося б багато часу та фінансових ресурсів, яких немає.

По-друге, під час іранської атаки ракети пролітали над військово-повітряними базами, які належать Франції, США та Йорданії. І вони також захищали свої бази. В Україні цього немає. Там немає військово-повітряних баз, що належать США, Великій Британії чи Йорданії. “, – додав топ-дипломат ЄС.

Водночас він наголосив, що вважає за необхідне для Євросоюзу зміцнювати здібності української ППО.

“В понеділок [22 апреля]коли зустрічатимуться міністри оборони країн ЄС, сподіваюся, що ми матимемо досить конкретні зобов'язання у цьому напрямі”, – сказав Боррель.




Контекст

Пізнього вечора 13 квітня Іран запустив у бік Ізраїлю, за даними ЦАХАЛ, понад 300 дронів та ракет. Приблизно 99% цілей збили. У Відбиття атаки безпосередньо брали участь США, Великобританія, Франція і, ймовірно, Йорданія.

У ЦАХАЛ заявили, що із приблизно 170 запущених Іраном БПЛА жоден не перетнув кордон Ізраїлю. Їх перехопили винищувачі та система ППО Ізраїлю, а також ППО та авіація країн-союзників. Також ізраїльського кордону не перетнула жодна з понад 30 випущених Іраном крилатих ракет. Було перехоплено і майже 120 балістичних ракет, лише кілька зайшли в повітряний простір Ізраїлю та впали на авіабазу, завдавши незначної шкоди інфраструктурі.

Президент України Володимир Зеленський 15 квітня висловив переконання, що партнери могли б захистити Україну так само, як Ізраїль, який не є країною – членом НАТО.

Однак високопосадовці Великобританії та США заявили, що не допомагатимуть Україні збивати дрони та ракети, як у випадку з Ізраїлем, через необхідність “уникнути ескалації в Європі” і тому, що “йдеться про різні конфлікти, інший повітряний простір, різні картинах погроз”.

Previous post В Румунії над військовою базою літали невідомі дрони
Next post З днем народження кум — побажання у прозі