Данія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні на €295 млн

Кошти підуть на інвестиції в українську оборонну промисловість, закупівлю та передачу Україні безпілотників та морських засобів, а також на спільне з Нідерландами та Чехією виробництво ракетних компонентів, йдеться у релізі.

Загальна вартість пакету складає приблизно 2,2 млрд данських крон (€295 млн), з яких 200 млн крон (€28,5 млн) безпосередньо будуть інвестовані в українську “оборонку”.

За словами міністра оборони Троельса Лунда Поульсена, черговою партією допомоги Данія наголошує на беззастережній підтримці української боротьби з РФ за свободу.

“У березні я відвідав низку українських підприємств оборонної промисловості у Києві, і стало зрозуміло, що існує великий потенціал для майбутньої співпраці, здатної забезпечити Україну затребуваним обладнанням, яке допоможе змінити ситуацію на полі бою”, – заявив він.

В уряді зазначили, що нове рішення щодо України передбачає укладання низки угод із союзниками щодо закупівлі та передачі зброї та військового обладнання, а частину допомоги данські компанії поставлять самостійно.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії у лютому 2022 року станом на середину січня 2024 року Данія надала Україні військової допомоги приблизно на 4,3 млрд. євро. відзначають на сайті датської міноборони. Крім того, Данія частково профінансувала закупівлю для України. 16 артсистем Zuzana 2 (виробництво та постачання тривають). Також Данія має намір передати Україні 122-мм артилерійські реактивні снаряди “Град” (на етапі постачання), зазначили у данському міноборони.

Влада Данії домовилася збільшити військову підтримку України загалом на €3,15 млрд у 2025–2027 роках.

Крім того, Данія пообіцяла надати Україні американські винищувачі. F-16 після завершення навчання українських пілотів Планують, що перші літаки від Данії Україна може одержати влітку.

Previous post Після удару РФ по Чернігову Кулеба заявив, що закликатиме партнерів надати Україні додаткові засоби ППО
Next post УП: ГУР атакувало російську РЛК “Контейнер” у Мордовії