161 українську дитину, які були у розшуку як викрадені Росією, знайшли у Німеччині – Нацполіція

Зустріч відбулася на полях Європейського поліцейського конгресу, де бере участь українська делегація.

“Завдяки нашій співпраці з правоохоронними органами ФРН за направленням документування військових злочинів Російської Федерації, а саме депортації та примусового переміщення українських дітей, встановлено місцезнаходження в Німеччині 161 українську дитину, які розшукувалися як примусово переміщені на тимчасово окуповані території або депортовані до РФ і Білорусі” – сказав Виговський.

Він наголосив, що Київ розраховує на допомогу партнерів із притягнення російських військових злочинців до відповідальності як в українських судах, так і в судах інших країн, а військово-політичного керівництва – у Міжнародному кримінальному суді та спеціальних трибуналах.

На зустрічі також обговорили підтримку України з боку європейських партнерів щодо внесення до Шенгенської інформаційної системи (SIS) відомостей про російських військових злочинців.

Виговський звернув увагу, що Росія використовує в Україні та Німеччині організовану злочинність, у тому числі “злодіїв у законі”, як інструмент гібридної війни.

Глава Нацполіції визнав, що збільшення кількості українських громадян у Німеччині призвело до зростання протиправної діяльності, зокрема нелегальної переправки мігрантів. “І ми зацікавлені в тому, щоб спільними зусиллями знизити ризики у цій сфері”, – наголосив він.

Сторони також обговорили протидію нелегальному обігу зброї, наркотиків, організованій злочинності, кіберзлочинності, екстрадицію підозрюваних тощо.

Контекст

По даними державного порталу “Діти війни”, з України депортовано понад 19,5 тис. дітей, точну кількість наразі встановити неможливо. Повернути вдалося лише 388 дітей. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тисяч дітей.

Дитячий омбудсмен України Дар'я Герасимчук говорила, що оскільки частина території України зараз в окупації і при владі немає туди доступу, може йтися про кількох сотнях тисяч викрадених дітей.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента країни-агресора РФ Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей із окупованих районів України до Росії.

У квітні 2023-го Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, де депортацію українських дітей назвали геноцидом.

Б має омбудсмена Дмитро Лубинець повідомив, що Україна має докази того, що влада Білорусі теж бере участь у депортації українських дітей.

Previous post Норвегія анонсувала додаткові €64 млн на допомогу Україні й Молдові
Next post “Ми зробили так, як ти хотіла”. Видано збірку поезій Амеліної, яка загинула після ракетного обстрілу Краматорська російськими окупантами.