“Ми зробили так, як ти хотіла”. Видано збірку поезій Амеліної, яка загинула після ракетного обстрілу Краматорська російськими окупантами.

Вірші, які увійшли до цієї збірки, Амеліна почала писати на початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну, остання була написана за кілька днів до загибелі. Видавництво передасть увесь прибуток від продажу першого тиражу “Свідчень” на організацію Нью-Йоркського літературного фестивалю, який започаткував Амелін.

Художнє оформлення для книги виконав Данило Мовчан, а над складанням збірки працювали чоловік письменниці Олександр Амелін та її близькі подруги Галина Крук, Софія Челяк, Катерина Міхаліцина, Мар'яна Савка, Олена Гусейнова, Світлана Поваляєва, Оксана Луцишина.

У видавництві зазначили, що за кілька днів до смерті Амеліна зважилася видати свою першу поетичну збірку, але не встигла впорядкувати її самостійно.

“Тому ця книга стає у певному сенсі також свідченням життя Вікторії та тяжких злочинів, які чинить Росія проти України щодня з 2014 року”, – йдеться у публікації.

Співзасновниця видавництва Мар'яна Савка зізналася, що Амеліна хотіла, щоб її поетична збірка була “круто оформлена”.

“Ми зробили, Вік, так, як ти хотіла. Ми дуже любимо тебе завжди”, – сказала Савка.

Фото: starylev.com

Контекст

Амеліна народилася 1 січня 1986 року у Львові. У шкільні роки переїхала з батьком до Канади, потім повернулася до України. 2007-го отримала ступінь магістра комп'ютерних технологій у НУ “Львівська політехніка” з відзнакою. У 2005–2015 роках працювала у міжнародних технологічних компаніях.

2014 року вийшов дебютний роман письменниці “Синдром листопада, або Homo Compatiens”. Книга увійшла до десятки найкращих прозових видань за версією премії “ЛітАкцент року 2014”.

2021 року Амеліна заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль.

Останнім часом письменниця працювала над своєю першою нон-фікшн-книгою англійською мовою War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War.

Росіяни атакували Краматорськ 27 червня 2023 року двома ракетами “Іскандер”. Удар припав по будівлі кафе.

За даними ДСНС, в результаті атаки окупантів загинули ще 12 людей, у тому числі троє дітей. Амеліна загинула 1 липня 2023 року у лікарні Мечникова у Дніпрі внаслідок поранення, отриманого під час цього ракетного обстрілу.

Previous post 161 українську дитину, які були у розшуку як викрадені Росією, знайшли у Німеччині – Нацполіція
Next post Мінкульт дозволив знести Арку дружби народів у Києві