Мінкульт прибрав «Арку дружби народів» з реєстру пам’яток. Тепер її можна демонтувати

«Арку свободи українського народу» (перейменована «Арка дружби народів») у Києві рішенням Міністерства культури від 16 квітня наказано не вносити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Таким чином монумент втратив статус памʼятки історії і може бути демонтований, повідомили у міністерстві.

Раніше експертна комісія Українського інститут національної памʼяті (УІНП) рекомендувала демонтувати Арку дружби народів в Києві, яку було збудовано в часи СРСР, і яка мала символізувати нібито прагнення українського та російського народів до возз’єднання.

«Попри перейменування Київською міською радою в «Арку Свободи українського народу», монумент репрезентує виключно радянські ідеологеми та конотації, відтак становить загрозу національній безпеці України», – йдеться на сайті Мінкульту.

У висновку УІНП зазначено, що втілений у монументі міф про «возз’єднання» двох «братніх» народів не відповідає історичним реаліям.

«У суспільній свідомості киян монумент ототожнюється з радянським режимом, не випадково мешканці столиці називають його «ярмом». Позбавляючись монументального «ярма», ми звільняємось від залишків радянської диктатури та російського імперського впливу», – цитує сайт відомства т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва.

26 квітня в Києві демонтували радянську скульптуру, яка символізувала «возз’єднання України та Росії», а саму «Арку дружби народів» перейменували в «Арку свободи українського народу».

Скульптурна композиція «Арка дружби народів» з’явилася в Києві у 1982 році. Її відкриття хотіли приурочити до 60-річного ювілею утворення СРСР, який мали святкувати у грудні, але зробили це раніше – у жовтні, напередодні 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.

Previous post США про те, чому не захищають небо України, як Ізраїлю: Абсолютно різні відносини | новини України
Next post Що ЗСУ розбили у Криму: «Циркон», РЛС, С-400?