Ізраїль планував удар у відповідь по Ірану ввечері 15 квітня, але передумав – ЗМІ

Ізраїль пообіцяв відповісти на повітряну атаку Ірану з використанням ракет та ударних безпілотників. Але в Білому домі попередили Ізраїль, що ескалація з Іраном не слугуватиме інтересам ані США, ані самого Ізраїлю.

Зокрема, Адміністрація президента США Джо Байдена закликала Ізраїль “бути обережним” з будь-якими заходами у відповідь, розповіли американські співрозмовники Axios.

Зазначається, що США стурбовані тим, що контратаки, що продовжуються, можуть спровокувати ширшу регіональну ескалацію.

Одне з американських джерел ЗМІ повідомило, що Ізраїль повідомило адміністрацію Байдена 15 квітня, що вирішив почекати з відповіддю Ірану.

На думку третього співрозмовника Axios, “невеликий ізраїльський удар” усередині Ірану, швидше за все, спровокує дії у відповідь.

При цьому в Білому домі сподіваються, що нова відповідь Ірану щодо Ізраїлю буде не такою потужною, і покладе край обміну ударами між двома країнами.

Як зазначив Axios, це вже вдруге, коли Ізраїль відкладає рішення про заходи у відповідь після повітряної атаки Ірану в ніч на 14 квітня.

Контекст

Пізнього вечора 13 квітня ЦАХАЛ повідомив, що Іран запустив у бік Ізраїлю ударні дрони. 14 квітня в ЦАХАЛ уточнили, що Іран атакував Ізраїль понад 300 дронів та ракет. Приблизно 99% цілей було збито.

В Ірані оголосили, що відповідають на авіаудар 1 квітня за будівлею іранського посольства в Дамаску (Сирія). Місцеві ЗМІ назвали його актом агресії Ізраїлю. Він призвів до масштабних руйнувань та пошкодження сусідніх будівель. За деякими даними, атакував літак F-35. Іран обіцяв помститися за вбивство семи своїх командирів, які потрапили під удар.

Після нічної атаки на Ізраїль влада Ірану запевнила, що “справу можна вважати закінченою”. При цьому Тегеран пригрозив “значно суворішою” відповіддю, якщо Ізраїль “зробить ще одну помилку”. Водночас високопоставлений ізраїльський чиновник зазначив у коментарі телеканалу Channel 12, що Ізраїль планує “значну відповідь” Ірану на безпрецедентну повітряну атаку.

14 квітня ЗМІ повідомили, що Байден відмовив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху від негайного удару у відповідь по Ірану.

Previous post Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити після згадок про його «антиукраїнську діяльність»
Next post Друга дружина Остапчука заявила, що під час розлучення він претендував на Range Rover, який “на всю країну” подарував їй перед весіллям