Грузія: протестувальники висунули ультиматум уряду

Тисячі громадян Грузії продовжують мітингувати у Тбілісі, вимагаючи від уряду негайно відкликати суперечливий законопроєкт про «іноземних агентів», який називають копією відповідного російського закону.

17 квітня спікери на мітингу заявили, що дають уряду одну годину, щоб відкликати документ. Буквально за кілька годин до цього 83 законодавці підтримали законопроєкт у першому читанні, проти не було жодного голосу.

Поки що не було коментарів ні від урядовців, ні від владної партії «Грузинська мрія», яка повторно представила законопроєкт, що зобов’язує фінансовані з-за кордону організації реєструватися як «іноземні агенти» – крок, який багато хто порівнює з подібним законодавством, що діє в Росії і використовується для суворих обмежень інакомислення і діяльності громадянського суспільства.

Наразі невідомо, що планують робити мітингувальники, якщо законопроєкт не буде відкликаний. Протестувальники також зажадали зустрічі з прем’єр-міністром Іраклієм Кобахідзе.

Обговорення законопроєкту в остаточному читанні заплановане на 17 травня, і президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила BBC News, що накладе на нього вето, якщо він буде схвалений.

Водночас вона додала, що «владна партія має достатньо голосів у парламенті для подолання вето».

Організатори протестів раніше заявили, що мітинги триватимуть доти, поки владна партія не відмовиться від спроб ухвалити закон, який протестувальники називають антидемократичним і антиєвропейським.

Минулого року владна партія вже намагалася ухвалити цей закон, але була змушена проголосувати у другому читанні проти власного документу після масових протестів і сутичок на проспекті Руставелі.

Previous post Системи Patriot для України – де можна взяти більше систем ППО для ЗСУ
Next post До Румунії прибули три нові F-16 для навчання українських пілотів. Політ на одному з них здійснила міністр оборони Нідерландів. Фото