До Румунії прибули три нові F-16 для навчання українських пілотів. Політ на одному з них здійснила міністр оборони Нідерландів. Фото

Румунський міністр уточнив, що на одному із літаків прилетіла міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

“Вітаємо міністра оборони Нідерландів Кайсу Оллонгрен за її мужність під час польоту на борту F-16 після прибуття до Румунії! Ласкаво просимо! За кілька місяців після відкриття навчального центру F-16 румунські пілоти проходять підготовку, а незабаром до них приєднаються й українські пілоти” , – Написав Тілвер.




Міністерство національної оборони Румунії уточнило, що до країни прилетіли три нові F-16.

Оллонгрен у Х підтвердилащо три нідерландські F-16 були доставлені до європейського навчального центру F-16 у Румунії.

“Навчальний центр показує, як важливо об'єднувати зусилля в Європі”, – наголосила вона.




Контекст

Надати Україні F-16 після завершення навчання пообіцяли Нідерланди, Данія, Норвегія. і Бельгія (З 2025 року). Перші F-16 мають доставити в Україну до літа 2024 року. в міноборони Великобританії.

13 листопада на військово-повітряній базі Фетешті, яка розташована за 150 км від Бухареста, офіційно відкрився Європейський учбовий центр F-16 (EFTC). Разом з українцями навчання на американських винищувачах проходитимуть і румунські пілоти. Виробник F-16 Lockheed надала для навчання інструкторів та технічний персонал. За її оцінками, підготовка пілотів займе щонайменше півроку.

22 січня тодішній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що українські пілоти в рамках навчання на F-16 вже літають на них з інструкторами.

За його словами, для передачі Україні винищувачів поки що не зовсім готові пілоти, інфраструктура, інженери та інші фактори, про які менше говорять.

11 березня видання The New York Times писало, що до літа 2024 року 12 українських пілотів будуть готові до бойових вильотів після 10 місяців навчання у Данії, Великій Британії та США. Україна на цей момент отримає шість літаків F-16, повідомляло ЗМІ.

Previous post Грузія: протестувальники висунули ультиматум уряду
Next post Голосування за допомогу Україні у Конгресі США відбудеться 20 квітня новини України