Опозиційні партії Грузії об’єдналися проти закону про “іноагентів” – LB.ua

Шість грузинських опозиційних партій – «Ахалі», «Гірчі – більше свободи», «Дроа», «Єдиний національний рух», «Лело – для Грузії» та «Стратегія Агмашенебелі» – підписали спільну заяву щодо боротьби проти закону про “іноагентів”, передає “Ехо Каказу”.

Політики зазначають, що весь народ і цивілізований світ зійшлися на думці про те, що згаданий законопроєкт суперечить грузинській Конституції.

“(А також) волі грузинського народу стати повноправним членом Європейського Союзу та НАТО, а також довгострокової мети забезпечення суверенітету нашої країни. Наляканий російський олігарх Бідзіна Іванішвілі, використовуючи агресивну парламентську групу і жорстокий поліцейський підрозділ, намагається вбити європейське майбутнє Грузії, чому протистоїть солідарне, сильне та згуртоване грузинське суспільство”, – йдеться у заяві партій.

Політсили оголосили про намір вести скоординовану, спільну боротьбу проти ухвалення документа: “Ми, демократичні, прозахідні політичні партії Грузії, усвідомлюємо важливість спільних зусиль у цій боротьбі та заявляємо про повну координацію та мобілізацію до дня другого читання закону, щоб разом із нашим народом зробити все для порятунку Європейського майбутнього країни”.

Закон про “іноагентів” у Грузії: що відомо

  • Керівна партія “Грузинська мрія” повторно винесла законопроєкт через 13 місяців після того, як його відклали через протести.
  • Днями парламент затвердив у першому читанні це й законопроєкт.
  • Президентка Грузії екстрено звернулася до лідерів ЄС і вважає за необхідне обговорити ситуацію на засіданні Європейської ради 17-18 квітня. Раніше Зурабішвілі обіцяла ветувати скандальний документ, якщо парламент його схвалить.
  • Тим часом люди вийшли на мітинги. Поліція розігнала учасників протесту проти законопроєкту біля парламенту, у якому взяли участь близько 10 000 осіб. Офіцери, деякі з яких були озброєні дробовиками, під час зіткнень із демонстрантами застосували перцеві балончики. МВС Грузії повідомляє про 11 затриманих, а опозиціонери щонайменше про 20.
  • У ЄС заявили, що закон про “іноагентів” може загальмувати вступ Грузії до Євросоюзу.

Previous post служби безпеки попереджають про ймовірні кібаратаки на виборах – у них підозрюють Росію, Китай та Іран
Next post Скандал в Тернополі – дитині ВПО з Харкова відмовились видати книги в бібліотеці без застави