«Феномен в популяризації української культури та історії» – у Києві попрощалися із Дмитром Капрановим

У Михайлівському Золотоверхому соборі Києва відбулася церемонія прощання з українським письменником, публіцистом, видавцем, істориком та громадським діячем Дмитром Капрановим.

Вшанувати його прийшли сотні людей, зокрема, науковці, політики, актори, музиканти та письменники.

«Ми товаришували і навіть служили певний час, коли була оборона Києва в одному підрозділі. Брати Капранови створили феномен в популяризації української культури та історії. Я їх пам’ятаю з юності, як вони носилися з українськими книжками та перекладами на своїх зелених запорожцях, відвідували фестивалі. Вони вели україномовний youtube-канал ще до повномасштабного вторгнення, що було дуже важко. Це люди, які взяли на себе удар бути популяризаторами», – розповів у коментарі Радіо Свобода науковий співробітник Інституту історії України НАН України, а нині військовослужбовець Олександр Алфьоров.

«З Дмитром я бачився у лікарні, і він у притаманний йому іронічний спосіб сказав: «Знаєш, зробив тут якусь операцію на серці, але то нічого». З Дмитром ми були в дуже важливих історичних аспектах українського шляху. Це багато протестних акцій, це багато альтернативних мистецьких заходів, коли вони були тривалий час на різних телеканалах неформатними. Це вертепи українські, які в дуже гарний гротескний спосіб говорили про ту чи іншу владу», – пригадує Євген Нищук, директор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Він зауважує, що слова Дмитра Капранова в цьому контексті надзвичайно важливими, бо це було «правдиво, чесно і завжди з іронією та усмішкою – доброю, не злою».

Музикант та лідер гурту «Воплі Відоплясова» Олег Скрипка у коментарі для Радіо Свобода зауважив, що вперше з братами Капрановими зустрівся під час одного з перших парадів вишиванок в Україні.

«І вони стали ядром нашого параду на своєму зеленому запорожці, у вишиванках і з прапорами України. Люди завжди креативні, натхненні. Фестиваль «Країна мрій» ( український етно-фестиваль – ред.). Так, ми робимо літературну сцену. Як ведучі в нас були, і на вертепах грали, домашні вечорниці ми робили. Люди неймовірні. Неоцінений скарб духовний України. І коли таких людей, як Дмитро, не стає, ми розуміємо, наскільки вони були цінні», – каже Олег Скрипка.

Письменник та громадськиц діяч Віталій Капранов під час прощання зі своїм братом Дмитром Капрановим, Михайлівський Золотоверхий собор, Київ, 18 квітня 2024 року

Письменник та громадськиц діяч Віталій Капранов під час прощання зі своїм братом Дмитром Капрановим, Михайлівський Золотоверхий собор, Київ, 18 квітня 2024 року

До могили на Байковому кладовищі Дмитра Капранова проводжали оплесками. Він помер 16 квітня у віці 56 років через проблеми із серцем, писав брат-близнюк Дмитра – Віталій.

Як творчий тандем – Брати Капранови – видали низку романів, заснували видавництво «Зелений пес», перший конкурс української гостросюжетної літератури «Золотий Бабай», а у 2019 році — YouTube-канал про історичну тематику «імені Т. Г. Шевченка».

На початку повномасштабного російського вторгнення в Україну добровільно долучилися до лав полку «Азов».

Дмитро Капранов неодноразово був гостем програм Радіо Свобода.

Previous post Курс долара в Україні впаде з 26 квітня – причиною цього буде Великдень
Next post Реакція на публікацію Politico. Чи дійсно ЗСУ «бракує духу для перемоги»? І чи справді Путін може перемогти через зволікання Заходу?