Нідерланди – не єдина країна, яка готова купити батарею Patriot Україна – Куліба

Про можливість закупівлі ЗРК Patriot у країн, які мають на озброєнні, але не хочуть передавати Україні, 17 квітня на полях саміту ЄС у Брюсселі заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Він додав, що “гроші є”.

“Відкрию невелику дипломатичну таємницю: Нідерланди – не єдина держава, яка готова прямо зараз купити батарею Patriot у будь-якої країни світу за ціну, яку ця країна назве. Те, що Нідерланди публічно зробили цей сигнал, – це надзвичайно важливий момент”, – сказав він. ефірі телемарафону Куліба.

За його словами, те, що генсек НАТО Єнс Столтенберг “чітко заявив, що не треба прикриватися потребами дотримання натовських стандартів при ухваленні рішень про передачу Україні систем ППО – це також дуже позитивно”.

“Тобто, по суті, коли деякі країни нам кажуть, що ми не можемо передати батарею, тому що ми тоді не дотримуватимемося стандарту НАТО за кількістю наявних у нас батарей, а генсек їм каже – не прикривайтесь мною, віддайте все, що треба Україні – це зараз головне. І це був дуже потужний сигнал”, – резюмував Кулеба.

Контекст

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, отримані від США, Нідерландів та Німеччини. У грудні про передачу Україні ще один ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН. У квітні 2024 року Міноборони Німеччини оголосило, що негайно передасть Україні додаткову систему Patriot.

За словами Кулеби, посилення української протиповітряної оборони дасть три критично важливі результати: врятує тисячі людських життів, заощадить значну кількість ресурсів для партнерів, які б витратили на відновлення України, прикриє українські війська і дозволить їм переламати хід війни проти країни-окупанта РФ.

У квітні глава Української держави Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібні 25 систем Patriot, щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ.

Кулеба повідомляв, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot – у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, що охороняє порт або аеродром. Дипломат підкреслив, що йому “важко зрозуміти” опір деяких країн передачі Україні хоча б однією зі своїх систем. При цьому він упевнений, що Україна зрештою отримає більше Patriot, але затримки коштують українцям життя.

Previous post Москва відреагувала на арешт у Німеччині підозрюваних у підготовці диверсій на користь Росії
Next post Запорізькі поліцейські пройшли тренінг з надання домедичної допомоги