Вперше Іран безпосередньо атакував Ізраїль. Чи буде велика війна на Близькому Сході? | новини України

Іран вперше прямо і масштабно атакував Ізраїль – запустив у напрямку країни понад 300 крилатих та балістичних ракет та дронів. Збивали майже всім світом: більшість загроз знищили США, Франція, Великобританія, Йорданія та Саудівська Аравія.

Країна практично обійшлася без жертв та руйнувань від обстрілів.

“Сам того не бажаючи, Іран сформував проти себе регіональну коаліцію [на Ближнем Востоке]яка тепер довела свою ефективність у оборонних діях”, – пояснює ЛІГА.net активність союзників ізраїльський депутат, віце-спікер Кнесета Євген Сова.

Дрони та крилаті ракети збили ще до підльоту до ізраїльського повітряного простору над Йорданією та Іраком, розповідає. ЛІГА.net офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін. Вони летіли щонайменше 1200 км через Йорданію, Ірак та Сирію.

Натомість (уже не перша) російська ракета в ніч проти 24 березня залетіла на 39 секунд на територію Польщі – країни НАТО – і вільно її покинула, щоб завдати удару по енергосистемі України. Польські військові піднімали винищувачі, але збили.

Не говорячи вже про те, щоб знищувати російські ракети в небі над Україною, про що ми неодноразово просили західних союзників.

ЛІГА.net розбиралася, чому Україна – не Ізраїль, а Іран – не Росія, а також чому ракети над нами США та союзники не збиватимуть.

“Іран сформував проти себе коаліцію”. Наслідки атаки

Іран атакував Ізраїль у відповідь на ізраїльську атаку 1 квітня за посольством у Дамаску, від якої загинули вищі іранські офіцери.

За 40 років конфлікту ізраїльтяни не раз били по іранських радниках, зброї, проксі-силах та об'єктах за межами Ірану. Тегеран завжди відповідав через проксі-сили, каже Левін.

“Технічно нічого не змінилося. Для Ізраїлю все одно – збивати іранські ракети від терористів Хезболли з Лівану або з самого Ірану. У другому випадку навіть легше, тому що довше летять. Ціла коаліція допомогла відбити атаку – окрім західних країн, Саудівська Аравія та Йорданія. Якщо йорданці визнають право Ізраїлю на існування, то саудити – ні.

Іран довів, що є загрозою стабільності на Близькому Сході. Одна річ – вести агресивні дії проти Ізраїлю за допомогою своїх проксі, інша – загрожувати США вдарити по їхнім військовим базам у Перській затоці або країнам, які співпрацюють з Єрусалимом, — пояснює LIGA.net ізраїльський політик, віце-спікер Кнесета Євген Сова.

“Іран, сам того не бажаючи, сформував проти себе регіональну коаліцію, яка довела ефективність в оборонних діях. У майбутньому, сподіваюся, вона буде також ефективною усунення іранської загрози. Тегеран як країна-член ООН відкрито загрожує стерти Ізраїль із лиця землі. Хоче створити ядерну зброю. До цих заяв ставимося більш ніж серйозно”, – каже Сова.

Перший наслідок іранської атаки – зникла “червона лінія” у вигляді загрози прямих нападів Ірану на Ізраїль. ЛІГА.net експерт із Близького Сходу аналітичного центру Український інститут майбутнього Ілля Куса. Фактично це вже й так сталося.

Друге – Іран отримав інформацію про те, як працює у регіоні протиповітряна оборона Ізраїлю та союзників, додає аналітик.

Третє – Єрусалим успішно відбив напад, показуючи, що багатомільярдні інвестиції у ППО цілком виправдані. Атака зафіксувала, що більшість зовнішніх гравців, зокрема регіональні країни, не хочуть прямої війни Ізраїлю з Іраном.

Читайте також

“США та союзники, коли збивали іранські ракети, стримували від відповіді сам Ізраїль, – додає ЛІГА.net заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. – Він би точно був, якби напад завдав істотної шкоди чи смерті. Також західні союзники захищали своє місце як гравців у регіоні”.

Іранська атака на Ізраїль у ніч на 14 квітня (Фото: EPA-EFE / ATEF SAFADI)
Іранська атака на Ізраїль у ніч на 14 квітня (Фото: EPA-EFE / ATEF SAFADI)

19 квітня Ізраїль у відповідь на атаку завдав авіаудару по військових об'єктах в Ірані. США були причетні, але їх попередили. Ядерні об'єкти не атакували. Вибухи пролунали біля військової бази в центральному місті Ісфахан та в небі над містом Тебріз.

Чому Іран – не Росія. Позиція союзників

Президент Володимир Зеленський після атаки закликав партнерів посилити допомогу Україні, зауваживши, що для захисту Ізраїлю від ракет навіть не знадобилася п'ята стаття НАТО: це чиста демонстрація того, що таке союзники не на папері.

“Світ побачив, якою ефективною може бути єдність у захисті від терору, якщо в основі достатня політична воля. Іранські “шахеди” однаково звучать в Україні та на Близькому Сході”, – заявив він.

У США надто різні відносини з Україною та Ізраїлем, і Америка боїться ядерної війни з Росією, пояснив різницю у діях США прес-секретар Держдепу Метью Міллер 16 квітня.

Іранські ракети середньої дальності Nazeat показують під час святкування Дня армії у Тегерані, 17 квітня (Фото: EPA-EFE / ABEDIN TAHERKENAREH)
Іранські ракети середньої дальності Nazeat показують під час святкування Дня армії у Тегерані, 17 квітня (Фото: EPA-EFE / ABEDIN TAHERKENAREH)

“Бачив коментарі президента Зеленського і розумію… Важливий контекст різних відносин США з обома країнами. З Ізраїлем вони продовжуються десятки років, у тому числі на рівні безпеки. Є тісні зв'язки між збройними силами… Україна – в іншій позиції. Ми не мали з нею до війни схожих домовленостей”, – каже Міллер.

США не беруть участі у війні з Росією, нагадав він. Тому не можуть піднімати свої літаки у небі над Україною, відповідаючи на атаки РФ.

“Президент США дав чітко зрозуміти. На користь американського народу, щоб ми не брали безпосередньої участі у збройному конфлікті з Росією, тому що це третя світова війна”, – каже Міллер.

Йдеться про “різні конфлікти, різний повітряний простір, різні картини загроз”, додає радник Білого дому з питань безпеки Джон Кірбі: “Байден був чітким з початку конфлікту в Україні – США не збираються брати участь у ньому в бойовій ролі. Даємо Україні інструменти, необхідні захисту повітряного простору”.

С-300 на святкуванні Дня армії у Тегерані, 17 квітня (Фото: EPA-EFE / ABEDIN TAHERKENAREH)
С-300 на святкуванні Дня армії у Тегерані, 17 квітня (Фото: EPA-EFE / ABEDIN TAHERKENAREH)

Глава британського МЗС Девід Кемерон в ефірі LBC заявив, що їхні ВПС не можуть збивати дрони та ракети над Україною, як над Ізраїлем, тому що це ризик ескалації та широкомасштабної війни в Європі.

“Ми зробили більше, ніж будь-яка інша країна, щоб допомогти українцям: навчили 60 000 військових, були першими, хто дав протитанкову зброю, далекобійну артилерію, танки. Але є ризики – якщо застосувати британську зброю у прямій конфронтації з Росією. Якщо хочемо уникнути більше широкої європейської війни, війська НАТО не повинні вступати в бойові дії з росіянами”, – каже Кемерон.

Страх нової війни. Висновки для України

Країни НАТО не хочуть бути безпосередньо залученими у війну України проти РФ, адже справді бояться ядерної війни, констатує Куса. Страх країн Європи та США впливає на їхні політичні рішення.

З Іраном такого ризику вони поки що не бачать.

В Ізраїлю зі США та деякими країнами Європи підписано угоди про військову допомогу. Україна договорів такого рівня не має.

Читайте також

Протягом 25 років Ізраїль будував і досі зміцнює свої ППО та ПРО. ЛІГА.net віце-спікер Кнесета Євген Сова. У цьому країна покладається насамперед на себе, на власні інженерні розробки та гроші: “Це дуже дорого обходиться ізраїльському платнику податків, але коли на коні життя – вибір держави очевидний”.

Ізраїль не чекає на допомогу, а ініціює і робить те, що потрібно. Зокрема, постійно працює із партнерами. Системи ПРО “Залізний купол” та “Стріла” – спільні американо-ізраїльські розробки, каже він.

“У нас одна велика вада – маленька за площею країна без стратегічного тилу. У тому числі щодо ППО. Звідси гостра потреба в регіональних союзах. Атака показала, що для ефективного захисту своєї території нам слід залучити сили сусідніх держав у небі. Однак більшість дронів, крилатих та балістичних іранських ракет збив сам Ізраїль за підтримки союзників, а не навпаки», – додає Сова.

Є кілька причин, чому удари по Ізраїлю союзники відбивали, а по Україні не хочуть, вважає Данилов: “Різна вага Ірану та Росії. Москва може загрожувати Америці. Тегеран – лише регіональним інтересам США. У Ірану ще немає ядерної зброї та міжконтинентальних балістичних ракет, лише регіональної дальності”.

Комбінована атака ракетами та дронами на Ізраїль дуже схожа на ті, від яких страждають українці, каже Левін: “Україні слід більше налагоджувати військову співпрацю з Ізраїлем. Це вигідно обом, бо є спільний ворог – Іран. Активніше обмінюватися досвідом”.

Акція перед посольством США у Празі 17 квітня із закликом до країн НАТО захистити небо над Україною так само, як над Ізраїлем (Фото: EPA-EFE / MARTIN DIVISEK)
Акція перед посольством США у Празі 17 квітня із закликом до країн НАТО захистити небо над Україною так само, як над Ізраїлем (Фото: EPA-EFE / MARTIN DIVISEK)

Якщо країна має спільний інтерес і практичні можливості для співпраці, все можливо, додає ізраїльський депутат. Але такі речі “не повинні бути предметом відкритого обговорення медіа”.

Серед головних висновків для нас, по-перше, те, що країни ЄС та НАТО не готові вести дві великі війни в той самий час, каже Куса.

Друге: дестабілізація Близького Сходу невигідна Україні, бо розпорошує увагу партнерів та підвищує ціни на нафту у світі, що корисно для Росії, додає Куса. Потенційна нова велика війна створює додаткові ризики, які можуть спонукати партнерів намагатися заморозити війну в Україні, бо вони не спроможні впоратися з кількома конфліктами одночасно.

Третє: своя система ППО та сильний ВПК – запорука безпеки держави. Ставка лише на допомогу – невдала стратегія.

Читайте також: “Іран грає безумство”. Як Ізраїль має відповісти на ракетну атаку – огляд західних медіа

Previous post Ціни на продукти в Україні – за тиждень картопля здешевшала на 14 відсотків
Next post Майже кожен п’ятий українець постраждав від дзвінків незнайомців – опитування Viber | новини України