«Очікую оголошень щодо ППО для України найближчим часом» – Столтенберґ після засідання Ради Україна-НАТО

Міністри оборони країн НАТО домовилися посилити й надати Україні подальшу військову підтримку, зокрема системи протиповітряної оборони, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«Міністри оборони країн НАТО домовилися посилити й надати Україні подальшу військову підтримку, включно з більшою кількістю систем протиповітряної оборони. НАТО визначило існуючі можливості, і системи, які можуть бути доступні для України. Я очікую нових оголошень щодо можливостей у сфері протиповітряної оборони для України найближчим часом», – сказав він за підсумками засідання Ради Україна-НАТО.

Столтенберґ привітав зусилля Німеччини, включно з нещодавнім рішенням щодо постачання Україні додаткової системи Patriot.

«На додаток до Patriot є інше озброєння, яке союзники можуть надати, включно із SAMP/T Багато союзників, у яких немає доступних систем, пообіцяли надати фінансову підтримку для їх придбання Україні», – розповів він.

Столтенберґ повідомив, що на сьогоднішньому засіданні міністри також обговорили «багато інших нагальних потреб, включно зі снарядами 155 мм, засобами для завдання точного удару й дрони».

«Кожен союзник по НАТО вирішуватиме, що надати. Але деякі члени альянсу взяли зобов’язання під час засідання і ми очікуємо на офіційні оголошення», – додав генсек НАТО.

Читайте також: «Чи справді життя скрізь є однаково цінним» – Зеленський на засіданні Ради Україна-НАТО про вибір для альянсу

Під час звернення до учасників засідання президент України Володимир Зеленський заявив, що для оборони Україні потрібно щонайменше ще сім Patriot чи подібних систем протиповітряної оборони.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 18 квітня повідомив, що країни НАТО можуть надати Україні сім систем протиповітряної оборони Patriot, одну з них передасть Німеччина.

Також президент Володимир Зеленський заявляв – щоб закрити Україну повністю, потрібно 25 систем Patriot, по 6-8 батарей у кожній.

Росія в березні здійснила низку ракетних атак по Україні, в тому числі, 22 березня – найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час.

Previous post Палата представників Конгресу США підтримала пакет допомоги Україні
Next post за добу ЗСУ відбили 26 атак РФ на Авдіївському напрямку