“Ворушись, Європа!” Трамп заявив, що для США важливим є виживання України, і розкритикував європейців за недостатню допомогу Києву.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ у лютому 2022 року ЄС та США надали Україні зокрема військову допомогу.

Наприкінці вересня 2023 року президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн повідомляла, що Євросоюз з початку повномасштабної війни надав Україні фінансову, гуманітарну та військову допомогу на суму €81 млрд. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель зазначив 31 січня, що у 2024 році Україна отримає військову допомогу від ЄС щонайменше на €21 млрд.

У Пентагоні наголосили 12 березня, що з початку повномасштабного вторгнення РФ США виділили Україні вже понад $44 млрд на допомогу у сфері безпеки.

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет). Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців рамп, який вважає, що США потрібен окремий законопроект про кордони та імміграцію і його не повинні прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників.

Новий законопроект від її спікера Майка Джонсона, текст якого було опубліковано 17 квітня, передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд підуть на поповнення американських озброєнь та запасів – оборонних товарів та послуг, наданих Україні. Джонсон пропонує виділити Україні $7,8 млрд прямої фінансової допомоги в кредит, при цьому законопроект має пункт, який дозволить президенту США за підтримки Конгресу списати згодом половину або всю суму кредиту.

Речник заявив про плани проголосувати за допомогу Україні та інші законопроекти 20 квітня. Байден підтримав пакет Джонсона і заявив, що негайно підпише запропоновані ним законопроекти після ухвалення їх Палатою представників та Сенатом.

Previous post Німеччина планує купити додаткові системи Patriot – ЗМІ
Next post У Берліні заявили про “позитивні сигнали” у пошуку систем ППО для України | новини України