Ізраїльсько-іранську ескалацію можна вважати завершеною. Все повертається до формату проксі-війни, який виявився для всіх суперзручним та дешевим

Ну що, Ізраїль все-таки завдав удару у відповідь по Ірану.

Вибрали деескалюючий варіант. Запустили кілька БПЛА, збитих над іранським містом Ісфахан. Там розташована авіабаза, яка була метою атаки. Іранці заявили, що всі збили, жодних пошкоджень не було і не збираються відповідати.

Як і очікувалося, США не підтримали удару Ізраїлю, західні країни не засуджували, але закликали до деескалації, а мусульманські держави засудили удар Ізраїлю і теж закликали до розрядки.

Якщо наступних ударів по Ірану не буде (а зважаючи на все, немає), то на цьому ізраїльсько-іранську ескалацію можна вважати завершеною.

Ізраїль попередив США про свою атаку два дні тому. Не виключаю, що Штати могли попередити Іран через арабських посередників, щоби точно підстрахуватися і зберегти керованість ситуацією.

Уряд Нетаньяху міг погодитися на деескалацію в обмін на добро США для проведення військової операції в Рафаху на півдні сектора Гази. Раніше адміністрація Байдена виступала категорично проти штурму Рафаха, останнього великого міста в Газі, де зосереджено 1,5 млн. біженців з усього анклаву. Але за пару днів до атаки на Іран американські представники почали пом'якшувати свою позицію і навіть заявили, що досягли з Ізраїлем домовленостей щодо проведення операції, швидше за все, наприкінці квітня – у травні. Ця угода могла бути поступкою Нетаньяху та його правим міністрам, які вимагали жорсткої відповіді Ірану.

Удари Ізраїлю по іранському проксі залишаться звичним форматом ударів по позиціях Ірану, тож варто очікувати їхнього продовження та посилення у Сирії та Лівані.

Отже, все повертається до формату проксі-війни, який виявився для всіх суперзручним і дешевим.

Джерело: Iliya Kusa / Facebook

Опубліковано з особистого дозволу автора

Блог відображає виключно думку автора. Редакція не несе відповідальності за зміст та достовірність матеріалів у цьому розділі.

Previous post Фрегат Hessen завершив свою місію у Червоному морі — новини на LB.ua
Next post Пряме попадання у багатоповерхівку: Росія вдарила по Вовчанську УМПБ Д-30, є поранені – фото | новини України