ЄС та НАТО тиснуть на Грецію та Іспанію, щоб вони надали Україні системи ППО – Financial Times

Українське керівництво звернулося до західних союзників із закликом надати сім додаткових систем ППО Patriot або подібних ЗРК, оскільки країна-агресор Росія посилює атаки міст та енергетичної інфраструктури країни. Тільки Німеччина оголосила про постачання однієї системи Patriot, нагадує ЗМІ. Інші лідери ЄС на саміті у Брюсселі минулого тижня намагалися особисто переконати прем'єр-міністрів Іспанії та Греції Педро Санчеса та Кіріакоса Міцотакіса передати деякі зі своїх систем ППО Україні, сказали виданню джерела, поінформовані про перебіг обговорень.

Як пише Financial Times, на озброєнні армій Греції та Іспанії понад 12 систем Patriot, а також інші системи ППО, такі як С-300. Прем'єрам цих двох країн нібито сказали, що їхні потреби не такі великі, як потреби України, і що для них немає безпосередньої загрози. Співрозмовники The Telegraf додали, що ці дві країни мають Patriot, які “можна було б передати Києву без шкоди для безпеки НАТО”.

Видання зазначило, що Мадрид має батарею Patriot в Туреччині, де вона знаходиться з 2013 року для захисту від ракетних атак з боку Сирії. 2021 року Ekathimerini писала про відправку Грецією батареї Patriot (і 120 осіб персоналу) до Саудівської Аравії.

Тиск із метою надати системи посилився на зустрічі міністрів закордонних справ та оборони 27 країн – членів ЄС у Люксембурзі 22 квітня, у якій взяли участь у режимі відеоконференції міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони Рустем Умеров, зазначає FT.

Передбачається, що Київ особливо зацікавлений у застарілих грецьких системах С-300, які українські Збройні сили мають у своєму арсеналі і мають досвід їх застосування. За словами джерел, кожну країну просять вирішити, що вона може виділити.

Міністерства оборони Греції та Іспанії відмовилися від коментарів Financial Times.

Видання пише також, що у сусідніх з Україною Польщі та Румунії теж є Patriot (президент Польщі Анджей Дуда говорив 11 квітня, що розміщені в Польщі системи Patriot “розгорнуті армією США”), але на них чиниться менший тиск, “враховуючи їхнє вразливе розташування “.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, якого цитує FT, додав, що країна “не має можливості” відправити Україні Patriot, враховуючи необхідність захисту в Жешуві критично важливого складу зброї, призначеної для ЗСУ. Він зазначив, що є й інші озброєння для захисту українського неба і в цьому питанні “Польща продовжуватиме активність”.

Контекст

У Повітряних силах ЗСУ у квітні 2023 року повідомляли, що в Україні на бойовому чергуванні є два дивізіони Patriot, які надали США, Нідерланди та Німеччина. У грудні щодо надання Україні ще одного ЗРК Patriot проінформували в уряді ФРН.

У квітні президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібні 25 систем Patriot, щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляв, що його команда виявила понад 100 доступних Patriot – у деяких сусідніх країнах є більше однієї батареї, що охороняє порт чи аеродром. Дипломат підкреслив, що йому “важко зрозуміти” опір деяких країн передачі Україні хоча б однією зі своїх систем. Водночас, він впевнений, що Україна врешті-решт отримає більше Patriot, але затримки коштують українцям життя.

19 квітня Зеленський провів розмову з міністрами оборони країн – членів НАТО. Зокрема йшлося про забезпечення Києва додатковими системами ППО.

21 квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів в ефірі MSNBC, що після оголошення Німеччини про передачу додаткової системи протиповітряної оборони Patriot “союзники активізувалися і постачатимуть більше”.

Previous post Росія намагається посіяти паніку щодо наступу на Харків і може спробувати знищити місто
Next post Як знайти роботу в ІТ під час кризи на ринку праці – Mate academy | новини України