The New York Times розповіло, які причини змусили Джонсона змінити думку щодо допомоги Україні

Протягом кількох тижнів Джонсон намагався провести пакет допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню через Палату представників і при цьому не втратити посаду, пише видання.

Джонсон виступав проти спроб фінансувати військові зусилля Києва. І спочатку він заявляв, що ніколи не допустить, щоб це питання було винесене на голосування, доки не будуть виконані вимоги його партії щодо кордонів. Проте згодом його позиція змінилася.

Спікер пояснив, що причиною цього частково стали брифінги, на яких він ознайомився із даними розвідки про ситуацію в Україні. За словами Джонсона, він вірить, що у разі поразки України президент країни-агресора РФ піде у наступ на Європу, зокрема країни Балтії чи Польщу.

Один із найбільш вражаючих брифінгів, за словами людей, знайомих із ходом дискусій, відбувся у лютому в Овальному кабінеті, коли лідери Конгресу зустрілися з президентом США Джо Байденом, щоб обговорити державне фінансування та допомогу Україні. На цій зустрічі директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс та інші високопоставлені представники національної безпеки намагалися донести до Джонсона, як швидко в України закінчуються боєприпаси і наскільки жахливими будуть наслідки, якщо їхня протиповітряна оборона більше не підкріплюватиметься американським озброєнням, повідомили джерела. Після цього Джонсон неодноразово закликав республіканців, які виступали проти заходу фінансування, звернутися до служб безпеки та отримати такі ж брифінги розвідки, йдеться у статті.

Також Джонсона вразили історії, які він почув на зустрічах із президентом України Володимиром Зеленським та іншими людьми про військові злочини РФ. Все це “підірвало у Джонсона почуття християнської віри”, йдеться у статті.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США. Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців колишній президент США Дональд Трамп, який вважає, що США потрібний окремий законопроект про кордони та імміграцію і його не повинні прив'язувати до іноземної допомоги. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його мала затвердити ще Палата представників, але так і не розглянула документ.

Натомість спікер Палати представників Майк Джонсон запропонував ще один законопроект, текст якого було опубліковано 17 квітня. Він передбачає допомогу Україні на загальну суму $60,84 млрд, з яких $23,2 млрд підуть на поповнення американських озброєнь та запасів замість наданих Україні.

Байден підтримав пакет Джонсона і заявив, що негайно підпише запропонований законопроект після прийняття документа двома палатами Конгресу США.

20 квітня законопроект HR 8035 за допомогою України (близько $61 млрд) підтримала Палата представників США.

Previous post Сенат США 23 квітня має розглянути допомогу Україні
Next post Після поранень знову рвуться на захист країни: історії добровольців