“З акцентом на морських та далекобійних можливостях”. Зеленський після розмови із Сунаком заявив про готовність розвивати оборонну співпрацю з Великобританією

“Storm Shadow та ракети інших типів, сотні одиниць бронетехніки та плавзасобів, боєприпаси – це справді потрібно Україні на полі бою”, – написав український лідер.

Зеленський висловив подяку Великобританії та особисто Сунаку за прояв рішучої підтримки, а також за готовність “і надалі розвивати оборонну співпрацю, особливо з акцентом на морських та далекобійних можливостях”.

“Ми також обговорили необхідність створення дієвої моделі конфіскації російських активів та поділилися очікуваннями від майбутнього саміту світу у Швейцарії та саміту Європейського політичного співтовариства у Великій Британії”, – підсумував український президент.

Британський уряд вказував, що новий пакет, зокрема, включатиме: 60 катерів, а також морські гармати, понад 1600 ударних та зенітних ракет, а також додаткові високоточні ракети великої дальності Storm Shadow, понад 400 транспортних засобів, включаючи 160 захищених мобільних машин Husky , 162 бронемашини та 78 всюдиходів, близько 4 млн набоїв до стрілецької зброї та інше.




Контекст

Сунак під час візиту до Києва 12 січня оголосив про виділення найбільшого з початку війни пакету оборонної допомоги Україні від Великобританії у 2024–2025 роках (розраховано на два роки) – на £2,5 млрд (близько $3,2 млрд). Загалом Сполучене Королівство надало допомоги Україні більш ніж на £12 млрд ($15,3 млрд), додав тоді він.

Виділене 23 квітня додаткове фінансування збільшить загальний обсяг військової допомоги Лондона Києву цього фінансового року до £3 млрд ($3,73 млрд), зазначили в уряді Великобританії.

Крім того, Сунак та президент України Володимир Зеленський у Києві підписали угоду у сфері безпеки між країнами. Договір між Україною та Великобританією став першою двосторонньою угодою про гарантії безпеки, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами “Великої сімки” та державами, що до них приєдналися.

Previous post Війська РФ прорвались в Очеретине: що це означає?
Next post У куртці, кепці та з довгим волоссям. Артистка, яку асоціюють із Klavdia Petrivna, була помічена перед своїм живим виступом. Відео