У МЗС України розповіли, коли чоловіки призовного віку знову зможуть отримати консульські послуги за кордоном

Зазначається, що рішення призупинити надання консульських послуг чоловікам є тимчасовим кроком.

Цей крок викликаний необхідністю “вирішення питань військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном”, наголосили у МЗС. Крім того, самому міністерству потрібно вирішити “низку технічних питань”.

У МЗС зазначили, що всі заяви про надання консульських послуг, подані до 23 квітня, будуть розглянуті та опрацьовані консульськими установами у повному обсязі.

“Тимчасово не прийматимуться лише нові заяви від визначеної у новому законі категорії громадян, оскільки термін розгляду таких заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності. Ми прагнемо вберегти громадян від ситуацій, коли замовлена ​​послуга не зможе бути зрештою надана”, – йдеться у поясненні.

У відомстві додали, що обмеження не застосовуються, якщо фактичним одержувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа (наприклад, у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині / підопічній особі, реєстрації набуття дитиною громадянства України за народженням, реєстрації народження дитини тощо).

Крім того, обмеження не поширюються на заяви щодо оформлення посвідчень особи на повернення в Україну.

Як підкреслили у МЗС, закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, який набуде чинності 18 травня, передбачає, що після оновлення даних військового обліку до ТЦК громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 60 років з дійсними військово-обліковими документами матиме доступ до консульських послуг згідно із законодавством у повному обсязі та їх надання продовжиться.

При цьому тимчасові обмеження не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій із громадянами України за кордоном, зазначено у поясненні.

Так, у разі потрапляння будь-якого громадянина України до надзвичайної ситуації за кордоном (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо) співробітники консульської служби надаватимуть у рамках законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі, запевнили в МЗС.

Видання DT.UA 23 квітня з посиланням на лист за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги повідомило, що МЗС наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово зупинити всі консульські дії для громадян України призовного віку.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив паузу у наданні консульських послуг військовозобов'язаним чоловікам та заявив, що “перебування за кордоном не звільняє від обов'язків перед Батьківщиною”.

Previous post Китай відкидає звинувачення у співпраці з РФ — новини на LB.ua
Next post Наслідки ударів по Липецькій та Смоленській областях 24 квітня | новини України