У Держдепартаменті США підтвердили передачу Україні далекобійних ракет ATACMS за “прямою вказівкою” Байдена, вони прибули у квітні

Про те, що США передали Україні далекобійні ракети ATACMS ще до публічного оголошення, 24 лютого повідомили ЗМІ. Як зазначило Reuters, ATACMS були у пакеті військової допомоги вартістю $300 млн, про який Білий дім оголосив 12 березня. За даними американського чиновника, вперше ATACMS з дальністю до 300 км українські військові застосували вранці 17 квітня, завдавши удару в тимчасово окупованому Криму.

Патель підтвердив ЗМІ 24 квітня, що США “надали Україні ракети великої дальності ATACMS за прямою вказівкою президента” США Джо Байдена.

При цьому представник Держдепу додав, що ракети прибули до України у квітні.

Контекст

Україна у 2023 році отримала далекобійні ракети від Великобританії та Франції – Storm Shadow та SCALP, а також від США – ATACMS (за даними ЗМІ – радіусом дії 160 км).

Президент України Володимир Зеленський 22 квітня 2024 року за підсумками телефонної розмови з Байденом заявив, що “у домовленостях про ATACMS [до 300 км] для України всі крапки розставлені”.

Раніше, 17 квітня, повідомлялося про удари по Джанкою в Криму, які спричинили сильні пожежі в кількох локаціях поблизу місцевого аеродрому, який окупанти використовують як військову базу. Відео влучень, пожеж та детонації поширили у соцмережах. Вже тоді паблики писали, що нібито по Джанко було два удари тактичними балістичними ракетами MGM-140 ATACMS, тобто варіант з дальністю до 300 км.

Reuters повідомило, що факторами, які вплинули на рішення Вашингтона надати Україні далекобійні ракети, стали використання країною-агресором РФ проти України балістичних ракет далекого радіусу дії, поставлених КНДР (попри публічні та приватні попередження США не робити цього), а також російські удари по українській енергоінфраструктурі.

Інформацію про передачу США Україні далекобійних ракет ATACMS підтвердили також джерела “Голосу Америки” та Politico.

Previous post Байден підписав закон, що змушує TikTok змінити власника у США
Next post США ще у березні таємно поставили Україні ракети ATACMS великої дальності – Politico | новини України