США ще у березні таємно поставили Україні ракети ATACMS великої дальності – Politico | новини України

доповнено

Американські ЗМІ стверджують, що Вашингтон ще у березні таємно поставив Києву ракети ATACMS великої дальності з радіусом дії понад 300 кілометрів.

Євген Мірошниченко Євген Мірошниченко

Редактор новин LIGA.net

США таємно поставили Україні ATACMS великої дальності, ЗСУ їх уже застосували – Politico
Пуск ATACMS (Фото: USAASC)

У березні адміністрація президента США Джо Байдена таємно відправила в Україну ракети ATACMS великої дальності із радіусом дії понад 300 кілометрів. Про це повідомляє видання Politico з посиланням на високопосадовця адміністрації Байдена і двох чиновників США.

За даними співрозмовників видання, Київ уже двічі застосував цю зброю, щоб завдати глибоких ударів у тилу Росії на окупованих територіях. Це дозволило українським силам поставити під загрозу більшу кількість російських цілей в Україні.

Ще одна офіційна особа США також заявила виданню, що Білий дім включить додаткові ATACMS далекого радіусу дії в новий пакет військової допомоги на $1 млрд, схвалений Байденом у середу.

Як повідомляє видання Reuters з посиланням на неназваного американського чиновника, ракети вперше були використані вранці 17 квітня і запущені російським аеродромом у Криму, який знаходився приблизно за 165 км від підконтрольної Україні території.

У ніч проти 17 квітня у тимчасово окупованому Криму в місті Джанкой в ​​районі військового аеродрому пролунали вибухи. Згодом президент Володимир Зеленський підтвердив удар ЗСУ по військовому аеродрому в Джанкої, а Головне управління розвідки Міноборони надало перелік уражених об'єктів – це російські пускові установки комплексів протиракетної та протиповітряної оборони, радіолокаційні системи та літаки. Також були дані про ліквідацію особового складу супротивника.

ДОДАТКОВО О 21:50. Голос Америки, посилаючись на неназваного високопосадовця Штатів, повідомив, що Україна також використала ATACMS минулої ночі.

Представник Пентагону Чарлі Дієць повідомив журналістам, що США передали Україні балістичні ракети дальньої дії ATACMS ще у пакеті допомоги на $300 млн у березні.

  • 24 квітня Пентагон оголосив про пакет військової допомоги для України на $1 млрд.
  • Після оголошення США нового пакету допомоги президент України натякнув, що у ньому є далекобійні ракети ATACMS.

Читайте також: Головний генерал США про передачу Україні ATACMS: Ризик ескалації не такий великий, як очікувалося

Previous post У Держдепартаменті США підтвердили передачу Україні далекобійних ракет ATACMS за “прямою вказівкою” Байдена, вони прибули у квітні
Next post Мити авто під капотом можна, але потрібно дотримуватись певних правил