президентка помилувала 22-річного учасника протестів, засудженого до 9 років за ґратами

22-річний грузинський активіст Лазаре Григоріадіс, якого засудили за участь у протестах проти закону про «іноземних агентів», вийшов на волю після того, як його помилувала президентка країни Саломе Зурабішвілі. Про це повідомляють грузинська служба Радіо Свобода та Paper Kartuli.

Після виходу з вʼязниці Григоріадіс заявив, що планує продовжити брати участь в акціях проти закону про «іноземних агентів», і подякував Зурабішвілі за своє звільнення.

Він також назвав рішення Тбіліського міського суду, який засудив його до тривалого увʼязнення, «політизованим». «Боротьба триває, зустрінемося на акціях», – наголосив активіст.

12 квітня суд у Тбілісі засудив Григоріадіса до девʼяти років позбавлення волі у справі про напад на поліцейських під час протестів проти ухвалення законопроєкту про «іноземних агентів» у 2023 році.

За версією слідства, 7 березня минулого року Григоріадіс кинув «коктейль Молотова» у співробітників поліції, а 9 березня підпалив патрульну машину. Сам активіст не визнав провини.

Після оголошення вироку Григоріадісу президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що помилує активіста. Але через те, що суддя Звіад Шарадзе затягнув на 12 днів підготовку резолютивної частини вироку та передачу документів сторонам, Зурабішвілі не могла підписати акт про помилування, уточнює «Эхо Кавказа».

У владній партії «Грузинська мрія» розкритикували рішення Зурабішвілі про помилування Григоріадіса, назвавши її «співучасницею злочину проти поліцейських».

Лазаре Григоріадіс – єдиний заарештований учасник протестів через закон про «іноземних агентів». 31 березня цього року виповнився рік, як він перебуває у СІЗО.

Акції розпочалися в Тбілісі 7 березня 2023 року. Вони швидко переросли на заворушення та сутички з поліцією, які тривали кілька днів. Опоненти влади назвали цей законопроєкт «російським», оскільки він передбачав запровадження практично таких же обмежень для неурядових організацій та ЗМІ, які діють у Росії.

У результаті влада відкликала законопроєкт «без будь-яких умов та застережень». Приблизно через місяць після мітингів Григоріадіс був затриманий. В опозиції заявляли, що кампанія проти Григоріадіса потрібна, щоб налаштувати старше покоління проти незадоволеної молоді, яка виходить на мітинги. 3 квітня 2024 року стало відомо, що владна партія «Грузинська мрія» повторно вносить до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів».

Previous post Росіяни розхвалюють своє авто Нива, яке нібито краще за Lexus – допис викликав сміх
Next post Ізраїль: ЦАХАЛ вразив 40 цілей на півдні Лівану – новини LB.ua