Вибори президента у Північній Македонії: два кандидати – новини LB.ua

Сьогодні у Північній Македонії тривають вибори президента, який керуватиме довгоочікуваним вступом країни до Європейського Союзу.

Про це пише Associated Press.

За прогнозами, жоден кандидат не отримає 50% голосів, що необхідні для перемоги. Тому другий тур голосування, найімовірніше, відбудеться 8 травня ‒ одночасно з парламентськими виборами.

У Північній Македонії зареєстровано 1,8 мільйона виборців із 2,3 мільйона населення.

Посада президента у країні є здебільшого церемоніальною. На неї претендують сім кандидатів. Їхня виборча кампанія була зосереджена на вступі до ЄС, верховенстві права, боротьбі з корупцією та зменшенні бідності.

Останнє опитування Центру політичних досліджень і комунікацій показало, Гордана Сіляновська Давкова, яку підтримує опозиція, випереджає чинного президента Стево Пендаровскі на 3,6%.

Кандидатка у президенти Північної Македонії від опозиції Гордана Сіляновська Давкова

Фото: EPA/UPG

Кандидатка у президенти Північної Македонії від опозиції Гордана Сіляновська Давкова

61-річний Пендаровскі балотується на другий п’ятирічний термін за підтримки правлячих соціал-демократів країни. 70-річну Силяновську Давкову підтримує правоцентристська головна опозиційна коаліція ВМРО-ДПМНЕ (Внутрішня македонська революційна організація ‒ Демократична партія македонської національної єдності). Кандидати розійшлися в думках щодо того, як впоратися з наполяганням сусідньої Болгарії на тому, щоб Скоп’є закріпило в своїй конституції визнання болгарської етнічної меншини. Болгарія, яка є членом ЄС, заявила, що в іншому разі заблокує заявку Північної Македонії на членство в блоці.

Північна Македонія є кандидатом на вступ до ЄС з 2005 року, але переговори про членство почалися лише в 2022 році, і очікується, що процес триватиме роками.

Previous post Санкції проти Росії – у Німеччині пропонують заборони імпорт російського СПГ до Європи
Next post Наші партнери повинні вже розпочати роботу над наступними пакетами підтримки