Росія наклала вето на резолюцію ООН проти ядерної зброї у космосі. У Білому домі відреагували

Росія заблокувала у Раді безпеки ООН підготовлений США і Японією проєкт резолюції про заборону розміщувати ядерну зброю у космосі. За документ проголосували 13 із 15 країн. Китай утримався від голосування.

Перед початком голосування російський постійний представник в ООН Василь Небензя назвав текст резолюції «жартом». Водночас посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила після голосування, що Москва запевняла, що не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі.

«Сьогоднішнє вето викликає запитання: чому? Чому, якщо ви дотримуєтесь правил, ви не підтримуєте резолюцію? Що ви можете приховувати?», – запитала вона.

Текст резолюції складається з восьми пунктів, в одному з яких міститься заборона на розробку ядерної зброї, створеної для виведення на орбіту, встановлення такої зброї на небесних тілах і розміщення в космічному просторі іншим чином. У документі також міститься вимога виконувати зобов’язання в рамках Договору про космос 1967 року, зокрема, «не розміщувати будь-яке ядерне озброєння або будь-які види зброї масового знищення на орбіті навколо Землі». При цьому заборони на розробку такої зброї у договорі не було. Учасниками угоди є 114 держав, зокрема і країни – постійні члени Ради безпеки ООН.

Небензя пояснив відмову підтримати документ тим, що, за його словами, заборона має стосуватися і звичайних видів озброєння, а не лише ядерної зброї.

За його словами, Росія незабаром розпочне переговори з членами Ради щодо власного проєкту резолюції, спрямованого на збереження миру в космосі. «Ми хочемо заборони на розміщення будь-якої зброї в космічному просторі, а не тільки (зброї масового знищення)», – сказав Небензя.

Росія і Китай запропонували поправку до американо-японського проєкту резолюції, яка закликала б усі країни, особливо ті, що мають великий космічний потенціал, «назавжди запобігти розміщенню зброї в космосі й загрозі застосування сили» там.

Але ця поправка не набрала необхідних голосів і була відхилена.

У Білому домі відреагували на вето Росії. Радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив: «Сполучені Штати вважають, що Росія розробляє новий супутник з ядерним пристроєм. Ми чули, як президент Путін публічно заявив, що Росія не має наміру розгортати ядерну зброю в космосі. Якби це було так, Росія не наклала б вето на цю резолюцію».

США вважають, що Росія розробляє протисупутникову ядерну зброю космічного базування, використання якої може спричинити хаос і збої у всіх комунікаціях – від військового зв’язку до телефонії.

Москва раніше заявляла, що виступає проти розгортання в космосі ядерної зброї і заперечувала розробку такого озброєння.

Previous post Чи відповідає номіналу вартість металу в українських монетах | новини України
Next post РФ виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади, заявив Пісторіус