Чи відповідає номіналу вартість металу в українських монетах | новини України

Сьогодні в обігу є монети номіналом 1, 2, 5, 10 гривень та розмінні монети 10 та 50 копійок.

Монети, що є в гаманцях українців, суттєво відрізняються від набору, який ще був кілька років тому.

У червні 2019 року Нацбанк під керівництвом Якова Смолія ухвалив постанову про вилучення з готівкового обігу монет номіналом 1, 2 та 5 копійок.

З початку жовтня 2020 року Нацбанк уже під керівництвом Кирила Шевченка позбавив українців можливості розраховуватись монетами номіналом 25 копійок.

Головний аргумент НБУ щодо таких рішень – вартість виготовлення дрібних монет перевищує їхній номінал. Водночас у квітні 2018 року регулятором було введено в обіг нові монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні.

До цього у зверненні вже була монета номінальною вартістю 1 гривня. Нова монета від старої відрізнялася вагою. Вона – удвічі легша. Гривня старого зразка (вона досі перебуває в обігу у незначній кількості) важить 6,8 грама. Нова – 3,3 грами. Таким чином очевидно, що НБУ наблизив собівартість виготовлення монети до її номіналу.

У грудні 2019 року з'явилися монети з номінальною вартістю 5 гривень. У червні 2020 року – 10 гривень.

Появу монет номінальною вартістю 2, 5, 10 гривень замість паперових аналогів у Нацбанку також пояснили економічною доцільністю. Аргументи – тривалість життя монет значно вища (20-25 років), ніж тривалість життя банкнот дрібних номіналів (1-2 роки). Підрахована на той час Нацбанком економія на випуску – близько 1 млрд. грн.

Виведені із обігу монети в утилізованому вигляді (мотиви зображень на монетах знищувалися на спеціальному обладнанні Банкнотно-монетного двору) НБУ виставляв на аукціони. У жовтні 2020 року продав 40 тонн колишніх монет за 651 000 грн.

Ще близько 46 тонн колишніх монет (їхня стартова вартість була 345 456,78 грн) у травні 2021 року продані не були. Аукціон з незрозумілих причин вказаний як такий, що не відбувся.

Із семи учасників, які брали участь у ньому, найбільшу суму 1,6 млн грн пропонувала компанія Стілсервіс. На той момент її власником був записаний Євген Піпа із села на Донеччині. Наразі вона належить громадянинові Узбекистану Жамшидбеку Умурзакову.

На даний час у обігу є монети номіналом 1, 2, 5, 10 гривень та розмінні монети 10 та 50 копійок.

Вага монети номіналом 1 гривня – 3,3 грама, 2 гривні – 4 грами, 5 гривень – 5,2 грама, 10 гривень – 6,4 грама, 10 копійок – 1,7 грама, 50 копійок – 4,2 грама.

На тлі того, що вартість металів у світі зростає, ЛІГА.net поцікавилася у Нацбанку: наскільки нині номінальна вартість монет відповідає ціні металу, з якого вони виготовлені?

На такий запит у НБУ відповіли, що “відомості про витрати з виготовлення банкнот та монет національної валюти належать до інформації з обмеженим доступом”.

Водночас у НБУ кажуть, що їм вдалося домогтися зменшення вартості металу для виготовлення монет через відмову кольорових металів та сплавів, вартість яких на міжнародному ринку підвищується та призводить до збільшення собівартості виготовлення монет.

Previous post Готувався до пуску ракет: СЗГ знищили російський ЗРК “Бук-М1” – відео | новини України
Next post Росія наклала вето на резолюцію ООН проти ядерної зброї у космосі. У Білому домі відреагували