Кандидатка від опозиції перемагає в першому турі президентських виборів у Північній Македонії

У Північній Македонії кандидатка у президенти від опозиційної консервативно-націоналістичної партії «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішньомакедонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності») Ґордана Силяновська-Давкова здобула перемогу в першому турі президентських виборів, але не змогла набрати достатньо голосів, щоб уникнути другого туру. Про це свідчать майже повні результати голосування, оприлюднені 25 квітня.

Після підрахунку 99,03 відсотка голосів 70-річна Силяновська-Давкова лідирувала з 40,08%. Прозахідний чинний президент Стево Пендаровський із «Соціал-демократичного союзу» набрав 19,93%, повідомила Державна виборча комісія.

Силяновська-Давкова була фаворитом, згідно з опитуваннями громадської думки, але її перевага виявилася набагато більшою, ніж прогнозувалося.

Однак, оскільки жоден із кандидатів не набрав 50 відсотків, необхідних для повної перемоги, другий тур буде проведений через два тижні.

2,3 мільйона жителів Північної Македонії дедалі більше прагнуть приєднання країни до Європейського союзу, тому вступ до ЄС є однією з ключових тем кампанії разом із боротьбою з корупцією і бідністю.

У своїй першій заяві ввечері 24 квітня Силяновська-Давкова сказала, що результат голосування ознаменував «початок нового часу» і закликала до єдності у спільній меті інтеграції в ЄС.

Загалом голосування пройшло спокійно, явка склала 48,38 відсотка, повідомили у Державній виборчій комісії.

Другий тур, який має відбутися 8 травня, збігатиметься з парламентськими виборами і потребуватиме явки у щонайменше 40 відсотків із 1,8 мільйона зареєстрованих виборців, щоб голосування вважалося дійсним.

Previous post Апеляція ВАКС визнала Валерія Пацкана невинним | новини України
Next post Суд у Франції остаточно підтвердив обвинувачення експрем’єру Фійону