Апеляція ВАКС визнала Валерія Пацкана невинним | новини України

Апеляційна палата ВАКС скасувала обвинувальний вирок Валерію Пацкану

Андрій Водяний Андрій Водяний

Старший редактор новин

Екс-голову Рахункової палати Пацкана визнали невинною: справа НАБУ розвалилася у суді
Фото: Валерій Пацкан / Facebook

Колишній голова Рахункової палати Валерій Пацкан, якому 2023 року довелося звільнитися після підозри Національного антикорупційного бюро, довів свою невинність у суді. Про це він повідомив у Facebook.

У жовтні 2023 року Вищий антикорупційний суд визнав Пацкана винним у незаконному одержанні компенсації на житло (ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу), але звільнив від покарання через закінчення термінів давності.

24 квітня 2024 року Апеляційна палата ВАКС скасувала вирок.

“Кримінальне провадження за звинуваченням Пацкана Валерія Васильовича закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв'язку з відсутністю у його діях складу кримінального правопорушення”, – йдеться у постанові.

Воно вже набрало законної сили, але може бути оскаржено у Верховному суді.

Спеціалізована антикорупційна палата просила призначити Пацкану чотири роки позбавлення волі.

Наприкінці 2022 року НАБУ повідомило про підозру Пацкану у незаконному отриманні з вересня 2017-го до березня 2018 року 117 650 грн компенсації за житло, незважаючи на наявність у власності придатної для проживання квартири у новобудові на Печерську у Києві. За тиждень Пацкан подав у відставку, заявивши, що вважає підозру необґрунтованою.

Верховна Рада звільнила Пацкана з посади голови Рахункової палати у квітні 2023 року, після чого посаду обійняла представник чинної влади Ольга Піщанська.

“Мене визнали невинним, а політичну справу проти мене закрили. Закон переміг. Звичайно, рішення ВАКСу не дозволяє відмотати назад весь процес зі звільненням мене з посади голови Рахункової палати – заради чого, звісно, ​​і замислювався весь цей фарс”, – відреагував Пацкан на рішення Апеляційної палати ВАКС.

Previous post РФ ветувала резолюцію про заборону ядерної зброї у космосі – у США прокоментували | новини України
Next post Кандидатка від опозиції перемагає в першому турі президентських виборів у Північній Македонії